Pieczony łosoś na ryżu

Pyszne danie rybne z jednego garnka. Proste w wykonaniu, a doskonałe w smaku. Łososia najpierw marynujemy, a później wykładamy na ryż i razem pieczemy. Ryż nie jest suchy, ale soczysty i aromatyczny, bo przykrywają go filety z łososia. Ryż nabiera dodatkowego smaku podczas pieczenia z marynaty łososia. Jako dodatek do dania proponuję podać brokuły z wody.

Pieczony łosoś na ryżu

Pieczony łosoś na ryżu

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • ŁOSOŚ:
  • 4x150g łososia w kawałku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • Szczypta ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • DODATKOWO:
  • 300g ryżu,
  • 1 łyżka oleju,
  • 125g pomidorków koktajlowych,
  • 4 plasterki cytryny,
  • Listki bazylii

PRZYGOTOWANIE:

Łososia myjemy i osuszamy. Wszystkie porcje łososia oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Mieszamy ze sobą słodką i ostrą paprykę, kurkumę i oregano. Taką mieszanką przypraw oprószamy łososia z obu stron. Składniki marynaty mieszamy ze sobą tzn. olej, sos sojowy, miód i sok z cytryny. Kawałki łososia układamy w naczyniu i zalewamy marynatą. Łososia odstawiamy na 30-60 minut do zamarynowania.

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym. Mieszamy z 1 łyżką oleju i wyrównujemy. Na ryżu układamy zamarynowane filety z łososia skórą do dołu. Wierzch łososia polewamy resztą marynaty, która została w naczyniu. Na wierzch dania wykładamy pomidorki koktajlowe (większe kroimy na pół), plasterki cytryny i listki bazylii.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Łososia pieczemy około 20 minut. Jeśli mamy cieńsze filety to skracamy czas pieczenia do 15-17 minut.

Życzę smacznego!

Pieczony łosoś na ryżu

Pieczony łosoś na ryżu





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź