Ostatnio twaróg króluje w mojej kuchni. Omlet, cynamonka, twarogowe bułeczki... naprawdę różne i pyszne potrawy można z niego wyczarować. Dziś chce Ci pokazać jak zrobić pizzę w zdrowszej wersji. Jest to pizza na spodzie z twarogu. Spód najpierw podpiekamy sam, a później wykładamy ulubione dodatki. Ja dałam szynkę i ser, ale na górę można wyłożyć tak naprawdę dowolne, ulubione składniki. Pizza jest pyszna! Jest szybka do przygotowania i dużo zdrowsza z uwagi na wysoką zawartość białka. Na pewno nie będziesz po niej długo głodna 🙂

Pizza twarogowa
Więcej przepisów z twarogiem

Pizza twarogowa
Będziesz zaskoczona, jaka jest pyszna! A robi się ją ekspresowo. Ma dużo białka więc jest bardzo sycąca.
Pizza z twarogu
Składniki (2 porcje):
- 250g twarogu chudego,
- 1 jajko,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
- 1 łyżeczka oregano,
- 60g mąki pszennej,
- DODATKOWO:
- 100g szynki w plasterkach,
- 100g tartej mozzarelli,
- 1 czubata łyżeczka sosu/koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Chudy twaróg przekładamy do miski. Rozgniatamy go chwilkę widelcem. Dodajemy sól, oregano, jajko i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do dobrego połączenia. Ciasto będzie klejące.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę i formujemy koło o średnicy około 20cm. Najlepiej ciasto formować wilgotnymi dłońmi lub łyżką co jakiś czas zanurzoną w wodzie. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 23-25 minut.
Następnie blaszkę wyjmujemy. Podpieczony spód twarogowy smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy połową mozzarelli. Wykładamy plasterki szynki i posypujemy resztą mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 8-10 minut. Smacznego!
* Mąkę pszenną zastąp mąką pszenną pełnoziarnistą i wówczas ten przepis będzie odpowiedni dla cukrzycy ciążowej.

Pizza na spodzie z twarogu