Deser budyniowy z mascarpone i truskawkami

Deserki budyniowe z mascarpone i truskawkami to pyszne i łatwe w przygotowaniu deserki w dużych pucharkach. Ich najlepszą częścią jest krem budyniowy z mascarpone. Jest przepyszny! Można go jeść bez końca. Przygotowanie kremu to bułka z masłem. Najpierw gotujemy budyń. Studzimy. Gdy ostygnie to miksujemy go z serkiem mascarpone. Jest to krem odpowiedni do deserów. Nie jest to krem do przekładania ciast, bo jest zbyt płynny.

Kremik ten połączyłam z prostą frużeliną truskawkową. I to był strzał w dziesiątkę. Jeszcze bita śmietana na wierzch i mamy naprawdę widowiskowy i pyszny deserek! Polecam gorąco. Może na zbliżający się sezon komunijny?

Więcej przepisów na pyszne deserki

Deser budyniowy z truskawkami

Deser budyniowy z truskawkami

Pyszne deserki, które są łatwe do przygotowania. Super sprawdzą się także maliny czy jagody.

Deser budyniowy z mascarpone i truskawkami

SKŁADNIKI (10 porcji):

  • 100g biszkoptów
  • KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE:
  • 1 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (40g),
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 500g serka mascarpone,
  • FRUŻELINA TRUSKAWKOWA:
  • 450g truskawek,
  • 3 łyżki cukru (40g),
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • BITA ŚMIETANA:
  • 300g śmietany kremówki 36%,
  • 1 łyżeczka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA: Truskawki umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 3 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy stopniowo na gotujące się truskawki. Mieszamy. Powinniśmy otrzymać taki truskawkowy kisiel.

Rozrobioną mąkę wlewamy stopniowo, aby otrzymać pożądaną gęstość. Nie dodajemy całej od razu.

Deser budyniowy z truskawkami

Deser budyniowy z truskawkami

BITA ŚMIETANA: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy do szprycy zakończonej końcówką gwiazdką (wilton 1M).

KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE: Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier i cukier waniliowy do mleka. Budyń studzimy. Budyń warto przykryć folią, aby nie zrobił się na nim kożuch.

Mascarpone wyjmujemy wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby nabrało temperatury pokojowej.

Gdy budyń wystygnie dodajemy mascarpone i miksujemy na małych obrotach do połączenia. Powinniśmy otrzymać gładki krem.

ZŁOŻENIE DESERKÓW: Przygotowujemy 10 pucharków. Układamy następujące warstwy:

  • pokruszone biszkopty (10g),
  • krem budyniowy z mascarpone (100g),
  • frużelina truskawkowa (45g),
  • bita śmietana.

Deserki podajemy schłodzone. Warto je udekorować przed podaniem pokrojonymi truskawkami. Smacznego!

1 porcja zawiera około 435kcal, w tym: T:32,6g, W:21,2g, B:5,3g.

Jeśli przygotujesz deser budyniowy z truskawkami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku, Tik Toku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





2 komentarzy

  1. Czy truskawki można zamienić mrożonymi malinami?jeśli tak to jak należy je przygotować?

    • cukiereczek

      Można. Wówczas podobnie robimy fruzelinę malinową ☺️

Zostaw odpowiedź