Składniki:
- CIASTO:
- 150g mąki,
- 100g zimnego masła,
- 1 łyżka kakao,
- 50 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- KREM CYTRYNOWY:
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 100g cukru,
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 1,5 cytryny (sok + skórka),
- KREM ŚMIETANOWY:
- 400g śmietany kremówki,
- 1 łyżka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- kilka kropel aromatu cytrynowego,
- 250g borówek amerykańskich,
- listki mięty do dekoracji,
- skórka cytrynowa do dekoracji
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z kakao, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, następnie rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki okrągły placek i wykładamy do formy na tartę (24cm). Formę można wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo warto je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Z cytryn wyciskamy sok i ścieramy skórkę.
Wszystkie składniki na krem cytrynowy, oprócz oliwy, umieszczamy w garnuszku i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając 2 minuty. Dodajemy oliwę i gotujemy kolejne 2 minuty. Po wystudzeniu krem rozsmarowujemy na cieście. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, mascarpone i aromat cytrynowy, mieszamy. Krem wykładamy na ciasto. Ciasto posypujemy umytymi borówkami, dekorujemy listkami mięty i startą skórką z cytryny. Przechowujemy je w lodówce. Życzę smacznego 🙂