Ciasto karmelowe tiramisu

Dzień dobry w weekend. Otwieramy "Weekendową Cukierenkę" 🙂 Zapraszam dziś na pyszne ciasto przekładane, które idealnie wpisze się w świąteczne menu. Karmelowe tiramisu to ciemny biszkopt nasączony kawą, przełożony kremem budyniowym z mascarpone i kajmakiem, z warstwą nasączonych w kawie biszkoptów oraz polewą czekoladową i dekoracją z bitej śmietany posypanej kakao. Bajkowe, kremowe, przepyszne połączenie! Krem to połączenie ugotowanego budyniu z mascarpone i kajmakiem. Jest lżejszy w smaku od kremów maślanych, bardziej delikatny, choć trudniejszy do przygotowania. Całość świetnie ze sobą współgra. Ciasto pięknie się kroi, dobrze przechowuje i smakuje wszystkim bez wyjątku! Bardzo polecam.

Więcej przepisów na kremowe przekładańce

Ciasto karmelowe tiramisu

Ciasto karmelowe tiramisu

Idealnie kremowe, kawowe i karmelowe, delikatne mięciutkie!

Ciasto karmelowe tiramisu

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT KAKAOWY:
  • 4 jajka,
  • 120g cukru,
  • 20g kakao,
  • 105g mąki pszennej,
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 55ml oleju,
  • KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE:
  • 2 budynie śmietankowe (2x40g),
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 500g serka mascarpone,
  • 4 łyżeczki żelatyny (16g) +80g wody,
  • 400g masy kajmakowej,
  • PONCZ:
  • około 1/2 szklanki zaparzonej kawy,
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100g płynnej śmietanki 30%,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 120g mlecznej czekolady,
  • DODATKOWO:
  • 200g śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 20 podłużnych biszkoptów,
  • około 200ml zaparzonej kawy do maczania biszkoptów,
  • kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT KAKAOWY: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Ubijamy łącznie kilkanaście minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach, góra-dół.

Najlepiej biszkopt piec nie na środkowym, ale na niższym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy go na pół.

KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE: Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklankę mleka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budynie. Budynie wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Powierzchnię budyniu przykrywamy bardzo dokładnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie budyń chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2h.

Schłodzony serek mascarpone i masę kajmakową umieszczamy w misie miksera. Ubijamy go przez kilkanaście sekund. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dalej ubijamy. Krem trzeba ubijać dosyć długo. Początkowo zaczną pojawiać się grudki, ale po długim ubijaniu wszystkie składniki połączą się w kremową masę. Masę kremową dzielimy na dwie równe części.

* Ponieważ po dodaniu żelatyny krem zacznie szybko tężeć to proponuje podzielić masę kremową na pół i dodać żelatynę najpierw do jednej części, ułożyć biszkopty, a dopiero później dodać żelatynę do drugiej części kremu.

Żelatynę rozdzielamy po równo pomiędzy dwie szklanki i zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Tzn. do jednej szklanki wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny i zalewamy 40g wody. Do drugiej szklanki wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny i zalewamy 40g wody. Po tym czasie szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy na 5sekund do mikrofali, mieszamy. Znowu wkładamy na 5s do mikrofali i mieszamy. Postępujemy tak aż do momentu rozpuszczenia żelatyny.

Do rozpuszczonej żelatyny w szklance dodajemy łyżkę kremu, mieszamy. Tak rozrobioną żelatynę wlewamy do kremu i miksujemy wszystkie składniki do połączenia. Od tego momentu pracujemy szybko z kremem, bo zacznie szybko tężeć.

POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno mleczną i gorzką czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).

Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamane czekolady i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.

ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce 23x28cm układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie połową ponczu. Następnie rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego z kajmakiem. Na kremie układamy nasączone w kawie biszkopty.

* Biszkopty nasączamy w ostudzonej zaparzonej kawie zanurzając je w kawie po 1 sekundzie z każdej strony.

Na biszkoptach rozsmarowujemy pozostały krem budyniowy. Następnie wykładamy drugi blat biszkoptu i nasączamy go równomiernie pozostałym ponczem. Ciasto polewamy lekko gęstniejącą polewą czekoladową. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy zakończonej końcówką gwiazdką (wilton 1M) i dekorujemy wierzch ciasta. Ciasto przed podaniem oprószamy kakao przez siteczko.

Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przechowujemy je w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej (wówczas krem budyniowy mięknie).

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz ciasto karmelowe tiramisu to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





4 komentarzy

  1. Niestety mój tak pięknie nie wyglądał. Miał być hit na święta, a wyszła porażka. Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale masa wygladało jak zważona i ciasto zaliczyło kosz.

    • cukiereczek

      Przykro mi, widocznie krem był za długo miksowany 😕

    • Nie ma co długo miksować, tylko po dodaniu całego budyniu potraktować krem blenderem. Przed chwilą zrobiłam to w kielichowym i się udało, krem jak z obrazka 🙂

      • cukiereczek

        Bardzo się cieszę, że krem się udał 🤓

Zostaw odpowiedź