Jak czyścić kurki?

Jest wiele szkół czyszczenia kurek. Jedni zalewają je gorącą wodą z solą, inni oprószają mąką. Ale dla mnie najlepszym sposobem jest ich namoczenie. Sprawdziłam już wielokrotnie, że ten sposób nie wypływa na ich smak.

PRZEPISY NA KURKI

Kurki umieszczam w większej misce lub zlewie. Zalewam zimną wodą i pozostawiam na 30 minut. Po tym czasie kurki przenoszę na sitko, a wodę wylewam. Wlewam czystą wodę i kurki płuczę 1-2 razy. Po takim płukaniu kurki są praktycznie czyste. Ewentualnie jeśli, któraś z nich ma jeszcze czarne brudki to usuwam je pod bieżącą wodą lub zeskrobuje nożykiem. Kurki rozkładam na płasko i pozwalam im obeschnąć.

Pamiętaj, że jeśli chcesz zamrozić kurki to wcześniej je obgotuj. Nigdy NIE MROZIMY SUROWYCH KUREK, bo później są gorzkie.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź