To przepis idealny dla osób, które zdrowo się odżywiają. Muffinki przygotowane są z dodatkiem jogurtu, wiórek kokosowych i mąki gryczanej. Będą odpowiednie dla diety cukrzycowej i bezglutenowej, insulinoopornych. Muffinki są szybkie i proste do przygotowania. Mają przyjemny słodko-kwaśny smak. Jak na zdrowe słodkości smakują naprawdę pysznie. Na ich wierzchu tworzy się pyszna cukrowa, chrupiąca skorupka, a środek jest mięciutki.
Tym przepisem pragnę Wam powitać w nowym cyklu na blogu Muffinkowy Piątek. W każdy piątek zaprezentuje Wam nowy przepis na muffinki. Moim celem jest, abyście na blogu Gotuj z Cukiereczkiem mieli największy wybór muffinek. Zapraszam do śledzenia bloga i smakowania tych pysznych i prostych do przygotowania mini słodkości. Możecie napisać w komentarzu jakie muffinki chcielibyście zobaczyć na blogu.
Składniki na muffinki
Aby przygotować muffiny gryczane z rabarbarem potrzebujesz:
- jajka - potrzebne będą 2 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
- cukier trzcinowy - nadaje muffinkom odpowiednią słodycz. Można zastąpić go ksylitolem.
- jogurt grecki - nadaje muffinkom wilgotności, równoważy smak. Dzięki użyciu jogurtu babeczki są zdrowsze, bogate w białko.
- olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
- ekstrakt z wanilii i skórka starta z pomarańczy - dodają smaku i aromatu.
- mąkę gryczaną - znajdziesz ją w większych hipermarketach na dziale ze zdrową żywnością. Szukaj także w internecie.
- wiórki kokosowe - dodają dodatkowej słodyczy muffinkom oraz kokosowego smaku.
- proszek do pieczenia - dzięki niemu muffiny pięknie wyrastają.
- rabarbar - nie obieramy go wcześniej. Część rabarbaru dajemy do środka, a część na wierzch.
Jak przygotować muffinki
Składniki możemy odmierzyć na szklanki lub na gramy. Szklanka o pojemności 250ml.
Przygotowanie muffinek gryczanych jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:
- Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik do 160 stopni, góra-dół. Odmierz wszystkie składniki. Rabarbar pokrój i wymieszaj z połową cukru.
- Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe
- Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce wymieszaj jajka z pozostałym cukrem, jogurtem, olejem i ekstraktem z wanilii.
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj połowę rabarbaru z cukrem i krótko wymieszaj.
- Rozłóż ciasto do papilotek, na wierzch wyłóż pozostały rabarbar z cukrem i piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
Aby muffinki wyszły Ci takie same to odważaj taką samą ilość ciasta na wadze kuchennej.
Często zadawane pytania
Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?
Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść więcej niż jest to podane w przepisie. Nakładaj ciasta tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.
Czym zastąpić jogurt grecki?
Jogurt grecki możesz zastąpić w tym przepisie gęstą kwaśną śmietaną.
Czy z tego przepisu mogę upiec jedno ciasto?
Tak, z tego przepisu można upiec jedno duże ciasto. Proponuje upiec je w małej keksówce. Czas pieczenia będzie oczywiście dłuższy.
Czy muffinki mogę jeść, jeżeli mam cukrzycę?
Tak, ten przepis będzie odpowiedni dla osób z cukrzycą, ale używamy ksylitolu (nie cukru trzcinowego).
Czy ten przepis jest bezglutenowy?
Tak, przepis będzie bezglutenowy przy użyciu bezglutenowego proszku do pieczenia.
Więcej przepisów na muffinki
- Muffinki awokado z jagodami
- Muffinki z rabarbarem
- Fit muffinki marchewkowo-kokosowe
- Muffinki bananowe z orzechami pekan
Do przygotowania tych zdrowych muffinek nie potrzebujesz miksera, a wszystkie składniki odmierzysz "na szklanki".
Muffinki gryczane z kokosem i rabarbarem
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 200g rabarbaru,
- 120g cukru trzcinowego lub ksylitolu (1 niepełna szklanka),
- 80g wiórek kokosowych (1 czubata szklanka),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 160g mąki gryczanej (1 szklanka),
- 1 łyżka świeżo startej skórki z pomarańczy (opcjonalnie),
- 2 jajka,
- 280g jogurtu greckiego (1 szklanka),
- 1/2 szklanki oleju (125ml),
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
PRZYGOTOWANIE:
Używamy szklanki o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na muffinki najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół. Formę muffinkową wykładamy papilotkami.
Rabarbar kroimy w 2cm kostkę i mieszamy z 60g cukru. Odstawiamy na bok. W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki: mąkę gryczaną, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy ze sobą resztę cukru (60g), jajka, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i skórkę z pomarańczy. Mokre składniki roztrzepujemy rózgą i wlewamy je do suchych składników. Mieszamy krótko, tylko do połączenia. Dodajemy połowę rabarbaru z cukrem i mieszamy. Masę muffinkową rozkładamy pomiędzy papilotki, a na wierzch wykładamy pozostały rabarbar z cukrem lekko wciskając go w ciasto. Muffinki pieczemy około 40-45 minut, do suchego patyczka.
Smak muffinek można wzbogacić poprzez dodatek malin liofilizowanych do ciasta (20g).
Życzę smacznego!