Muffinki gryczane z kokosem i rabarbarem

To przepis idealny dla osób, które zdrowo się odżywiają. Muffinki przygotowane są z dodatkiem jogurtu, wiórek kokosowych i mąki gryczanej. Będą odpowiednie dla diety cukrzycowej i bezglutenowej, insulinoopornych. Muffinki są szybkie i proste do przygotowania. Mają przyjemny słodko-kwaśny smak. Jak na zdrowe słodkości smakują naprawdę pysznie. Na ich wierzchu tworzy się pyszna cukrowa, chrupiąca skorupka, a środek jest mięciutki.

Tym przepisem pragnę Wam powitać w nowym cyklu na blogu Muffinkowy Piątek. W każdy piątek zaprezentuje Wam nowy przepis na muffinki. Moim celem jest, abyście na blogu Gotuj z Cukiereczkiem mieli największy wybór muffinek. Zapraszam do śledzenia bloga i smakowania tych pysznych i prostych do przygotowania mini słodkości. Możecie napisać w komentarzu jakie muffinki chcielibyście zobaczyć na blogu.

Muffinki gryczane z kokosem i rabarbarem

Muffinki gryczane z kokosem i rabarbarem

Składniki na muffinki

Aby przygotować muffiny gryczane z rabarbarem potrzebujesz:

  • jajka - potrzebne będą 2 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • cukier trzcinowy - nadaje muffinkom odpowiednią słodycz. Można zastąpić go ksylitolem.
  • jogurt grecki - nadaje muffinkom wilgotności, równoważy smak. Dzięki użyciu jogurtu babeczki są zdrowsze, bogate w białko.
  • olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
  • ekstrakt z wanilii i skórka starta z pomarańczy - dodają smaku i aromatu.
  • mąkę gryczaną - znajdziesz ją w większych hipermarketach na dziale ze zdrową żywnością. Szukaj także w internecie.
  • wiórki kokosowe - dodają dodatkowej słodyczy muffinkom oraz kokosowego smaku.
  • proszek do pieczenia - dzięki niemu muffiny pięknie wyrastają.
  • rabarbar - nie obieramy go wcześniej. Część rabarbaru dajemy do środka, a część na wierzch.
Składniki na muffinki gryczane z kokosem i rabarbarem

Składniki na muffinki gryczane z kokosem i rabarbarem

Jak przygotować muffinki

Składniki możemy odmierzyć na szklanki lub na gramy. Szklanka o pojemności 250ml.

Przygotowanie muffinek gryczanych jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:

  1. Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik do 160 stopni, góra-dół. Odmierz wszystkie składniki. Rabarbar pokrój i wymieszaj z połową cukru.
  2. Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe
  3. Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce wymieszaj jajka z pozostałym cukrem, jogurtem, olejem i ekstraktem z wanilii.
  4. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj połowę rabarbaru z cukrem i krótko wymieszaj.
  5. Rozłóż ciasto do papilotek, na wierzch wyłóż pozostały rabarbar z cukrem i piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
Muffinki gryczane z kokosem i rabarbarem

Muffinki gryczane z kokosem i rabarbarem

Aby muffinki wyszły Ci takie same to odważaj taką samą ilość ciasta na wadze kuchennej.

Muffinki gryczane z kokosem i rabarbarem

Muffinki gryczane z kokosem i rabarbarem

Często zadawane pytania

Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?

Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść więcej niż jest to podane w przepisie. Nakładaj ciasta  tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.

Czym zastąpić jogurt grecki?

Jogurt grecki możesz zastąpić w tym przepisie gęstą kwaśną śmietaną.

Czy z tego przepisu mogę upiec jedno ciasto?

Tak, z tego przepisu można upiec jedno duże ciasto. Proponuje upiec je w małej keksówce. Czas pieczenia będzie oczywiście dłuższy.

Czy muffinki mogę jeść, jeżeli mam cukrzycę?

Tak, ten przepis będzie odpowiedni dla osób z cukrzycą, ale używamy ksylitolu (nie cukru trzcinowego).

Czy ten przepis jest bezglutenowy?

Tak, przepis będzie bezglutenowy przy użyciu bezglutenowego proszku do pieczenia.

Muffinki gryczane z kokosem i rabarbarem

Muffinki gryczane z kokosem i rabarbarem

Więcej przepisów na muffinki

Muffinki gryczane z kokosem i rabarbarem

Muffinki gryczane z kokosem i rabarbarem

Do przygotowania tych zdrowych muffinek nie potrzebujesz miksera, a wszystkie składniki odmierzysz "na szklanki".

Muffinki gryczane z kokosem i rabarbarem

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 200g rabarbaru,
  • 120g cukru trzcinowego lub ksylitolu (1 niepełna szklanka),
  • 80g wiórek kokosowych (1 czubata szklanka),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 160g mąki gryczanej (1 szklanka),
  • 1 łyżka świeżo startej skórki z pomarańczy (opcjonalnie),
  • 2 jajka,
  • 280g jogurtu greckiego (1 szklanka),
  • 1/2 szklanki oleju (125ml),
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,

PRZYGOTOWANIE:

Używamy szklanki o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na muffinki najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół. Formę muffinkową wykładamy papilotkami.

Rabarbar kroimy w 2cm kostkę i mieszamy z 60g cukru. Odstawiamy na bok. W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki: mąkę gryczaną, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy ze sobą resztę cukru (60g), jajka, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i skórkę z pomarańczy. Mokre składniki roztrzepujemy rózgą i wlewamy je do suchych składników. Mieszamy krótko, tylko do połączenia. Dodajemy połowę rabarbaru z cukrem i mieszamy. Masę muffinkową rozkładamy pomiędzy papilotki, a na wierzch wykładamy pozostały rabarbar z cukrem lekko wciskając go w ciasto. Muffinki pieczemy około 40-45 minut, do suchego patyczka.

Smak muffinek można wzbogacić poprzez dodatek malin liofilizowanych do ciasta (20g).

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz muffinki gryczane z rabarbarem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź