Dzisiejszy post zadowoli z pewnością łasuchów-leniuchów. Muffinki, które będziemy piekli są bowiem niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Oczywiście ich zaletą jest dodatkowo wyjątkowo zdrowa lista składników.
Ciekawą odmianą w stosunku do przepisów na muffiny, których są setki tysięcy, jest brak w nich jakiegokolwiek niezdrowego tłuszczu. Nie ma tu masła, margaryny, oleju. W zamian za to jest zdrowe i pyszne awokado!
A teraz o awokado słów kilka. Nazywane jest owocem maślanym -tak, tak-awokado to owoc, a dokładnie jagoda. Zawiera bardzo dużą ilość tłuszczu (ok.30 % składu), ale są to dobre, nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu wspomaga proces odchudzania. Ilość potasu jaką ma w sobie ten cudowny owoc jest również godna uwagi (posiada więcej potasu od banana, a to świetny rezultat). Zawarte w awokado kwasy omega-3 oraz witamina E usprawniają pracę mózgu, a kwas foliowy sprawia, że na twarzach przyszłych mam pojawia się uśmiech- w końcu dbają w naturalny sposób o rozwój układu nerwowego swoich maluchów. Co ciekawe w pestce, którą większość z nas wyrzuca do kosza, drzemie również ogromna moc antyoksydacyjna. A ileż tam dobroczynnego błonnika!
Dzisiaj korzystamy z miąższu, a pestkę suszymy (na słońcu lub grzejniku), ścieramy i dodajemy następnym razem do koktajli. Zabieramy się za pieczenie! 🙂
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 1 dojrzałe awokado,
- ½ szklanki ksylitolu,
- 1 jajko,
- kilka kropli aromatu waniliowego,
- ½ Łyżeczki cynamonu,
- 1 szklanka jogurtu greckiego,
- 1 szklanka jagód
PRZYGOTOWANIE:
Na samym początku nagrzej piekarnik do temperatury 190 °C i przygotuj formę muffinkową.
Przygotowanie zdrowych muffinek nie różni się zupełnie od wykonania tych obfitujących w puste kalorie. Mokre składniki w jednej misce, suche w drugiej- ot cała filozofia. Ale spokojnie, to nie cały przepis, wszystko po kolei.
W jednej misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, miąższ przenieś do dużej miski i dokładnie rozgnieć. Dodaj ksylitol i zmiksuj na gładką masę. Następnie w misce umieść jajko i mieszaj tak jak poprzednio, by konsystencja była kremowa. Wlej jogurt, aromat waniliowy i dodaj cynamon. Zmiksuj na najmniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Kolejnym krokiem jest połączenie suchych i mokrych składników. Wszystko wykonuj powoli i stopniowo – wsypuj mąkę porcjami i mieszaj drewnianą łyżką. Na sam koniec dodaj jagody i delikatnie połącz z przygotowaną masą. Nakładaj gotowe ciasto do foremek muffinkowych mniej więcej do ¾ wysokości. Piecz około 15 minut (jeśli przygotowujesz babeczki w formie do mini muffinek), bądź 25 minut jeśli wykonujesz je w regularnej formie. Najlepiej zastosuj metodę suchego „do suchego patyczka”.
Otrzymałam 36 mini muffinek. Myślę, że to około 12 „pełnowymiarowych”. Muffinki można przechowywać nawet do tygodnia w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Uwaga:
1) Jagody można zastąpić dowolnymi owocami bądź bakaliami - wedle uznania.
2) Wszystkie użyte składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
super pomysł! 🙂 przepis zapisuję 🙂
Cieszę sie bardzo, że Panią zainteresował! Proszę dać znać, czy smakowało 🙂
Polecam, są przepyszne, lekkie, wilgotne i s, ybko się je robi. Przede wszystkim są zdrowe ???
Cieszę się, że smakowały 😉