Marokańska zupa pomidorowa z fasolą

To bardzo prosta i szybka do przygotowania zupa pomidorowa. Jest sycąca z uwagi na zawartość fasoli i kaszy bulgur. Przy tym jest rozgrzewająca z uwagi na obecność przypraw. Robi się praktycznie sama. Musimy tylko pokroić cebulę i zmiksować pomidory z puszki. Zupę można wzbogacić o mięso mielone lub paprykę (tak jak w TYM przepisie).

SKŁADNIKI (2-4 porcje):

  • 2 puszki pomidorów (2x400g),
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 100g kaszy bulgur,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 800ml bulionu,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki kminu,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory przekładamy do naczynia i miksujemy blenderem na gładko. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy: kmin, słodką paprykę i kurkumę. Smażymy razem jeszcze 30 sekund. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Dodajemy bulion, zmiksowane pomidory i fasolę wraz z zawartością puszki. Całość zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy suchą kaszę bulgur. Ponownie zagotowujemy całość i gotujemy jeszcze 15 minut. Zupę wyłączamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Życzę smacznego!

Marokańska zupa pomidorowa z fasolą

Marokańska zupa pomidorowa z fasolą

Inspiracja





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź