Gdy tylko rozpocznie się sezon truskawkowy to te naleśniki goszczą u nas non stop. W tym roku jadłam je już dwukrotnie. Są proste do przygotowania, sycące i przepyszne.
SKŁADNIKI (10-12 sztuk):
- NALEŚNIKI:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- ½ łyżeczka soli,
- Szczypta cukru,
- 1 i ½ szklanki mleka,
- 1 i 1/3 szklanko wody,
- TRUSKAWKI:
- 350g truskawek,
- 2 łyżki cukru,
- BITA ŚMIETANA:
- 400g śmietany 30% lub 36%,
- 4 łyżki cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
TRUSKAWKI: Umyte, osuszone truskawki umieszczamy w misce. Dodajemy cukier. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy z grubsza truskawki.
BITA ŚMIETANA: Aby śmietana się dobrze ubiła to powinna być mocno schłodzona. Najlepiej schłodzić też naczynie, w którym będziemy ją ubijać.
Do miski wlewamy śmietanę. Dodajemy cukier puder. Ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera aż do otrzymania sztywnej masy.
Na każdy naleśnik wykładamy porcję truskawek. Naleśniki składamy w trójkąt. Na wierzchu wykładamy kleks z bitej śmietany.
Życzę smacznego 🙂