Naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną

Gdy tylko rozpocznie się sezon truskawkowy to te naleśniki goszczą u nas non stop. W tym roku jadłam je już dwukrotnie. Są proste do przygotowania, sycące i przepyszne.

Naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną

Naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną

SKŁADNIKI (10-12 sztuk):

  • NALEŚNIKI:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • ½ łyżeczka soli,
  • Szczypta cukru,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanko wody,
  • TRUSKAWKI:
  • 350g truskawek,
  • 2 łyżki cukru,
  • BITA ŚMIETANA:
  • 400g śmietany 30% lub 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

TRUSKAWKI: Umyte, osuszone truskawki umieszczamy w misce. Dodajemy cukier. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy z grubsza truskawki.

BITA ŚMIETANA: Aby śmietana się dobrze ubiła to powinna być mocno schłodzona. Najlepiej schłodzić też naczynie, w którym będziemy ją ubijać.

Do miski wlewamy śmietanę. Dodajemy cukier puder. Ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera aż do otrzymania sztywnej masy.

Na każdy naleśnik wykładamy porcję truskawek. Naleśniki składamy w trójkąt. Na wierzchu wykładamy kleks z bitej śmietany.

Życzę smacznego 🙂

Naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną

Naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź