Meksykański Król Imprezy

Święta, święta, a po świętach przecież Sylwester. Wielu z Was pewnie spędzi go na domówkach. Domowa impreza, a zwłaszcza sylwestrowa powinna być przemyślana i odpowiednio przygotowana. Żadna impreza nie może obejść się bez sałatki ... 🙂
Przedstawiam Wam pomysł na bardzo widowiskową sałatkę, a jednocześnie bardzo pożywną - znajdziecie w niej wszytsko: od warzyw po mięso i chipsy. Z pewnością zakoczycie nią gości, zrobi furorę na imprezach i prywatkach. To mój zdecydowany hit w sezonie imprezowym 🙂
Składniki:
  • 500 g pieczarek,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 czerwone cebule,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół główki sałaty lodowej,
  • 4 pomidory,
  • 200 g sera żółtego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 0,5 l gęstego jogurtu naturalnego,
  • 6 łyżek majonezu,
  • paczka chipsów tortilla,
  • papryka ostra,
  • pieprz,
  • sól
Przygotowanie:
 
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielone podsmażamy z odrobiną tłuszczu na patelni. W połowie smażenia dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku przyprawami. Przed końcem smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Następnie mięso studzimy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy je na masełku. Sałatkę układamy warstwowo. Na spód dużej miski układamy porwaną sałatę lodową. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Na pomidory kładziemy wystudzone mięso, a na mięso pieczarki.

Na pieczarkach układamy odsączoną z zalewy kukurydzę, a następnie fasolę. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w zapałki. Posypujemy nim sałatkę. Z chipsów układamy koronę, a resztę kruszymy posypując sałatkę. Sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin do przegryzienia. Życzę smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź