Sernik z jagodową pianką

Piekłam już sernik z jagodami w kruchym cieście. Piekłam sernik jagodowy. A dzisiaj proponuję przygotowanie sernika z jagodową pianką. Smakuje tak jak wygląda czyli przepysznie!

Sernik z jagodową pianką

Sernik z jagodową pianką

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 80g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%),
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 duże jajka,
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • PIANKA JAGODOWA:
  • 300g jagód,
  • 80g cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 400g śmietany kremówki (30 lub 36%),
  • 15g żelatyny + ¼ szklanki gorącej wody,
  • DEKORACJA:
  • 200g śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • Jagody,
  • Listki mięty,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (góra-dół).

Do większej miski wkładamy ser twarogowy, śmietanę kremówkę, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy razem przez około 1 minutę aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Na sam koniec dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.

Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

PIANKA JAGODOWA: Jagody umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy je przez kilka minut aż zaczną się rozpadać. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy je z ognia i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powstały jagodowy mus studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z jagodowym musem. Mus z żelatyną zostawiamy ewentualnie do przestygnięcia. Powinien być letni. Mus wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.

Masę jagodową wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki, a minimum na 2 godziny.

DEKORACJA: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy zakończonej tylką gwiazdką. Ubitą śmietaną dekorujemy wierzch sernika. Wykładamy po kilka jagód i listki mięty.

Życzę smacznego :)

Sernik z jagodową pianką

Sernik z jagodową pianką

Sernik z jagodową pianką

Sernik z jagodową pianką

2 komentarzy

  1. Czy można zamiast jagód dodać borówki i czy wtedy proporcje (cukru, cytryny) będą takie same ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Paula można dodać borówki, ale wówczas dałabym troszkę więcej soku z cytryny, może dwie łyżki. Cukier zostawiłabym bez zmian. Ewentualnie jak po połączeniu śmietany i borówek pianka będzie mało słodka to możesz dodać cukru pudru do smaku :)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij