Kruche maślane ciasto z truskawkami i mascarpone

Jest to ciasto inspirowane słynnymi ciasteczkami MELTING MOMENTS (tłum. rozpływające się w ustach). W odróżnieniu od ciasta kruchego przygotowujemy je z miękkiego masła. Nie siekamy wszystkich składników, ale ucieramy je mikserem. Zawierają też minimalną ilość jajek (lub nie ma ich wcale). Ciasto jest przepyszna, wprost rozpuszcza się pod językiem. Kruchy maślany spód, delikatny i słodki krem z serka mascarpone, soczyste truskawki, chrupiące migdały i słodka biała czekolada – to jest pyszne!

Kruche maślane ciasto z truskawkami i mascarpone

Kruche maślane ciasto z truskawkami i mascarpone

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
  • 200g masła,
  • 70g cukru pudru,
  • 270g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • KREM MASCARPONE:
  • 500g serka mascarpone,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 200g obranych truskawek
  • DODATKOWO:
  • 250g truskawek,
  • 1/3 granata,
  • 50g białej czekolady + 1 łyżka mleka,
  • 2 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.

Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.

Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 23 minuty na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Truskawki płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy je na mniejsze części.

KREM: Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Następnie ucieramy go mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż stanie się sztywny, gęsty i puszysty (zwiększy swoją objętość).

Do serka dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i mieszamy do połączenia. Krem wykładamy na podpieczony spód.

Na krem wykładamy pozostałe truskawki oraz pestki granatu.

Białą czekoladę łamiemy i umieszczamy w misce. Dodajemy do niej 1 łyżkę mleka. Miskę umieszczamy nad gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało lustra wody. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wierzch ciasta.

Płatki migdałów prażymy chwilkę na suchej patelni na wolnym ogniu aż się zarumienią. Dekorujemy nimi wierzch ciasta.

Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kruchy ciasto zmięknie. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego!

Kruche maślane ciasto z truskawkami i mascarpone

Kruche maślane ciasto z truskawkami i mascarpone

Kruche maślane ciasto z truskawkami i mascarpone

Kruche maślane ciasto z truskawkami i mascarpone

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij