Zupa z oscypkiem

Dziś mam dla Was propozycję na pyszną, kremową zupę, którą robi się dosłownie chwilkę. Cała praca polega głównie na starciu sera na tarce, chwilka na gotowanie i gotowe 🙂 Świetnie pasuje do niej ryż - zupa jest bardzo sycąca. Sprawdziłaby się również jako gorący dodatek do kanapek np. do drugiego śniadania, ale niestety nie miałam okazji tego sprawdzić, bo zniknęła z garnka bardzo szybko 🙂
Do swojej zupki użyłam oscypka, ale myślę, że można użyć równie dobrze innego sera.

 

Składniki:
  • oscypek 100g,
  • masło 1/2 łyżeczki,
  • mąka 1/2 łyżki,
  • bulion warzywny 1/2l,
  • śmietana 18% 2 łyżki,
  • ryż długoziarnisty  100g,
  • koperek posiekany 1 łyżka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • słodka papryka
Przygotowanie:
 
Ryż gotujemy na sypko. Oscypek ścieramy na małych oczkach tarki. Przygotowujemy bulion warzywny. Miękkie masło mieszamy z mąką i wkładamy do gotującego się bulionu, szybko mieszamy. Kolejno dodajemy ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Co chwilkę mieszając gotujemy na wolnym ogniu około 3 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Na talerz wykładamy porcję ryżu, tworząc kopczyk. Wlewamy gorącą zupę i od razu podajemy. Całość posypujemy świeżym koperkiem. Zamiast ryżu można użyć również grzanek lub groszku ptysiowego. Życzę smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź