Zupa wiśniowa (chłodnik wiśniowy)

Zupa wiśniowa to smak dzieciństwa. Uwielbiam obiady na słodko i przygotowuje je dość często. Do zupy wiśniowej idealnie pasuje makaron. Ja zdecydowałam się na świderki, ale równie dobrze możemy użyć dekoracyjnych kokardek czy innego rodzaju makaronu. Zamiast makaronu możemy przygotować również kluseczki np. zacierki.

Zupę możemy podawać na ciepło lub jako chłodnik. Mnie najbardziej smakuje lekko podgrzana, ale nie gorąca. Jej słodko-kwaśny smak wspaniale orzeźwi w ciepłe dni.

Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa

SKŁADNIKI (3 porcje):

  • 500g wiśni,

  • 3 szklanki wody,

  • 2-3 goździki,

  • Szczypta cynamonu,

  • 5-6 łyżek cukru,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,

  • 1 łyżka śmietany kremówki,

  • 200g makaronu świderki

PRZYGOTOWANIE:

Wiśnie płuczemy i osuszamy. Następnie je drylujemy. Wiśnie zalewamy wodą, dodajemy cukier, sok z cytryny, goździki i cynamon. Całość zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Następnie wywar przecedzamy, a wiśnie przecieramy przez sitko i dodajemy do wywaru. Całość ponownie zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach zimnej wody i wlewamy ją do gotującego wywaru – powinien wyraźnie zgęstnieć. Kremówkę mieszamy z 2-3 chochlami zupy, aby ją zahartować. Następnie dodajemy ją do garnka i szybko mieszamy. Zupę zdejmujemy z ognia. Podajemy ją na ciepło lub na zimno (mocno schłodzoną) z dodatkiem makaronu.

Życzę smacznego 🙂

Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa





3 komentarzy

  1. niestety nie lubię zup owocowych 🙁

  2. Zupa rewelacyjna zarówno na zimno jak i na ciepło. Polecam wypróbować, u mnie jeszcze nie raz będzie gościć na stole. Dla mnie bomba.

    IMG_20180630_141816_444

    • cukiereczek

      Basia_sz bardzo się ciesze, że smakowała 🙂

Zostaw odpowiedź