Zupa krem z cukinii

To moja ulubiona letnia zupa. Jest delikatna i kremowa. Gotujemy ją latem bardzo często ponieważ cukinia w naszym ogrodzie bardzo ładnie rośnie. Jest szybka do przygotowania. Wystarczy tylko pokroić w kostkę wszystkie składniki, krótko podsmażyć i ugotować do miękkości. Gdy zupa troszkę przestygnie miksujemy ją na krem i gotowe. Zupę jedliśmy na dwa sposoby: z prażonymi ziarnami oraz z grzankami. Obie wersje bardzo nam smakowały.

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

SKŁADNIKI (3-4 porcje):

  • 800g cukinii (3 cukinie),

  • 2 średnie ziemniaki (220-250g),

  • 1 duża cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Słodka i ostra papryka,

  • 1 łyżka masła do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Z cukinii usuwamy pestki i gąbczasty miąższ. Dokładnie ją płuczemy, nie obieramy. Cukinie kroimy w kostkę 2cm. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 0,5cm. Płuczemy je pod bieżącą wodą.

W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy cebulę i smażymy ją 3-5 minut aż się zeszkli. Wówczas dodajemy czosnek i smażymy 30 sekund. Następnie dodajemy ziemniaki i cukinie. Smażymy często mieszając przez 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem i zagotowujemy.

Zupę gotujemy do miękkości ziemniaków – około 15-20 minut.




Zupę zdejmujemy z ognia. Zostawiamy ją na chwilę, aby troszkę przestygła i miksujemy ją blenderem na gładki krem. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Zupę proponuję podać z prażonymi ziarnami. Suchą patelnie wstawiamy na mały ogień. Wsypujemy ziarna słonecznika i dyni. Smażymy je kilka minut często mieszając, aż się ładnie zarumienią.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Zupę możemy podać także z grzankami.

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

4 komentarzy

  1. Czy ziemniaki musza być aż tak drobno pokrojone?

    • cukiereczek cukiereczek

      Nie muszą. Gdy są tak drobno pokrojone to zupa szybciej się ugotuje. Można je pokroić na grubsze kawałki i gotować zupę chwilkę dłużej 🙂

  2. Pyszna zupka 🙂 Dzięki Tobie stałam się wielbicielką zup kremów, a jeszcze zupka z cukinii – mniam 🙂 Moja wyszła bardziej żółta niż zielona, ale dałam cukinię bez skórki, bo miałam taką bardzo wyrośniętą cukiniową sztukę. Z grzankami polecam!

    DSCN2425

    • cukiereczek cukiereczek

      Joanno, ale mi narobiłaś smaku ma tę zupkę 😉 Wygląda pysznie. Cieszę się, że smakowała 😉

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij