Wakacje to czas kuchennej rozpusty… Któż z nas nie zajada się wtedy goframi naszpikowanymi cukrem i białą mąką albo drożdżówkami z sezonowymi owocami? Dlatego przychodzę z pomocą i proponuję Wam idealne śniadanie, które jest pełne białka, wolne od mąki i całkowicie pozbawione glutenu. I co najważniejsze- potrzebujemy maksymalnie 5 minut, by wymieszać wszystkie składniki i voila!
Czemu akurat ciecierzyca? To warzywo zwane grochem włoskim to skarbnica białka; stanowi bazowy składnik odżywczy osób będących na diecie wegetariańskiej, ponieważ jej skład przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa. Dotarłam także do źródeł, które przypisują cieciorce korzystny wpływ na płodność.
Pomaga ona walczyć z zaparciami, jest sprzymierzeńcem wszystkich, którzy mają kilka nadmiarowych kilogramów. Ten korzystny efekt dietetyczny wynika z dużej zawartości błonnika zapewniającego uczucie sytości i wspomagającego trawienie. Co więcej jej spożywanie może korzystnie wpłynąć na poziom cholesterolu w organizmie. Nie można zapominać także o innych cennych składnikach cieciorki: niacynie, ryboflawinie, wapniu czy magnezie. Mimo, że jest to warzywo o niechlubnych zdolnościach wzdymających, to chyba nikogo nie trzeba przekonywać, iż warto często je spożywać. A jak walczyć z wzdęciami? Moczyć ciecierzyce przed ugotowaniem (co ważne gotować w świeżej wodzie), bądź postawić na wiatropędne przyprawy - kminek czy majeranek.
SKŁADNIKI:
- 360g ciecierzycy z puszki
- 2 jaja
- 130g jogurtu naturalnego/greckiego
- 30g masła orzechowego
- 3 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
- kilka kropel aromatu waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
Proces przygotowania tych muffinek jest niezwykle szybki i dziecinnie prosty. Otóż na samym początku odcedź ciecierzycę (wodę należy zachować, można ją później wykorzystać). Następnie umieść ją w misce, dodaj jaja, jogurt oraz masło orzechowe. Całość zblenduj na gładką masę. Do gotowej masy dodaj kakao, ksylitol, proszek do pieczenia oraz aromat, wymieszaj dokładnie. Ciasto nałóż do foremek i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe babeczki można udekorować masłem orzechowym albo kawałkami gorzkiej czekolady.
Uwagi:
1) Woda z puszki po ciecierzycy, czyli tzw. aquafaba, może posłużyć Ci jako idealny zamiennik białka; 150 ml aquafaba odpowiada białkom z 3 dużych jajek.
2) Ciecierzyca gotowana jest idealnym zamiennikiem dla tej pochodzącej z puszki.
3) Babeczki można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.