To już kolejny pomysł na wykorzystanie jogurtu naturalnego typu islandzkiego czyli skyru na blogu. Tym razem dodałam go do zupy krem. Dzięki niemu zupa jest niezwykle kremowa i ma lekko kwaśny smak. Świetnie smakuje podana z grzankami i posypana parmezanem, czarnuszką i szczypiorkiem (lub pestkami dyni). Może spokojnie stanowić samodzielny posiłek. Świetnym dodatkiem do zupy będzie także czosnkowa bagietka.
Krem ziemniaczano-porowy to idealna propozycja dla osób zdrowo się odżywiających.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 2 pory,
- 4 ząbki czosnku,
- 350g obranych ziemniaków,
- 1-2 łyżki masła do smażenia,
- 1 litr bulionu,
- 350g skyru,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- Szczypta słodkiej papryki,
- Sól,
- Pieprz,
- DODATKOWO:
- Starty parmezan, czarnuszka, słonecznik, szczypiorek, grzanki do podania
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki kroimy w kostkę. Pory (jasnozieloną część) kroimy w półplasterki. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy posiekane pory i smażymy razem kilka minut aż pory zmiękną. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz kurkumę i słodką paprykę. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Dodajemy ziemniaki i całość zalewamy bulionem. Gotujemy razem około 20 minut – do miękkości ziemniaków. Zupę zdejmujemy z ognia i pozwalamy jej troszkę przestygnąć. Wówczas dodajemy skyr i miksujemy blenderem na gładki krem. Zupę doprawiamy do smaku.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Zupa sprawdzi się w diecie z cukrzycą ciążową. Mimo, że zupa zawiera ziemniaki (niepolecane przy cukrzycy) to mamy tutaj duży dodatek białka (skyr) oraz dodatkowy tłuszcz (pestki słonecznika, czarnuszka, parmezan). Więc nie powinno być wyrzutu cukru. Oczywiście polecam do zupy grzanki z pieczywa pełnoziarnistego.