Kolejna propozycja w Maratonie Zup to zupa krem przygotowana ze słodkich ziemniaków. Jak dotąd łączyłam je jeszcze z kaszą i robiłam z nich placki. Zupa z batatów to mój ulubiony sposób serwowania słodkich ziemniaków.
Zupa jest rozgrzewająca, a także sycąca. Jej słodycz przełamuję kwaśny jogurt z fetą. Jest ekspresowa w przygotowaniu. W smaku przypomina trochę krem z dyni, trochę krem marchewkowy - jest jednak dużo słodsza. Nie rezygnujcie z dodatku w postaci jogurtu i fety - one świetnie tutaj pasują, wszystko razem współgra. Gorąco polecam, mnie zupa bardzo smakowała 🙂
Zobaczcie też jak przygotować krem z marchewki oraz z dyni.
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
-
500g batatów,
-
1 cebula,
-
2 ząbki czosnku,
-
3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
-
½ łyżeczki kminu,
-
Szczypta chili,
-
Olej do smażenia,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
1 łyżka posiekanych drobno suszonych pomidorów,
-
75g jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego,
-
40g sera feta
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa obieramy. Bataty kroimy w plastry grubości 5mm, cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy czosnek. Następnie wsypujemy kmin i chili – smażymy wszystko razem 1 minutę. Dodajemy pokrojone ziemniaki, smażymy razem 2-3 minuty. Następnie całość zalewamy bulionem. Zupę zagotowujemy i gotujemy od zagotowania 15-20 minut – aż ziemniaki zaczną się rozpadać. Po ugotowaniu zupę chwilkę studzimy, a następnie miksujemy ją blenderem na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ser feta kruszymy i mieszamy z jogurtem.
Każdą porcję zupy podajemy z łyżką jogurtu, posypaną łyżeczką suszonych pomidorów, oprószoną świeżo mielonym pieprzem.
Życzę smacznego 🙂
Pyszna , wszystkie składniki , które są w zupie- lubię 🙂
Polecam, ta zupa ma naprawdę niezapomniany smak 🙂
ciekawa kombinacja smaków 🙂
Polecam Aniu 🙂