SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej),
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżeczki kawy zbożowej,
- 7 g suchych drożdży (około 1,5 łyżeczki),
- 330 ml mleka,
- 2 łyżki masła (około 50 g),
- 1/3 szklanki melasy (lub miodu ),
- 100 g rodzynków,
- 1 łyżka mleka,
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól, kawę zbożową, rodzynki i mieszamy. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i melasę/miód i podgrzewamy je chwilkę, aby składniki się rozpuściły. Mleko wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie się kleiło to dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-1,5h.
Po tym czasie 2 keksówki o wymiarach 10x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto chwilkę wyrabiamy i przekładamy do keksówek. Odstawiamy je na 15-20 minut, aby ciasto ponownie podrosło. W tym czasie jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy chlebki. Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach. Życzę smacznego 🙂