Sofficini z szynką i serem (włoskie pierożki z ciasta parzonego)

Tydzień pierogowy trwa 🙂 Wczoraj pokazywałam Wam przepis na pierogi z kuchni polskiej, zaś dziś zaglądamy do Włoch. Sofficini to włoskie pierożki przygotowane na bazie ciasta parzonego, a następnie panierowane i smażone. Włosi je uwielbiają, w sklepach dostępne są już gotowe sofficini, które odgrzewa się w mikrofalówce. Sofficini występuję w różnych wersjach smakowych. Najbardziej znane jest z serem i szynką, z różnymi rodzajami serów, z pomidorami i mozzarellą czy z pieczarkami i mozzarellą.
Zaglądajcie już jutro po kolejne pierogowe inspiracje 😉
Sofficini z szynką i serem

Sofficini z szynką i serem

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1 i 1/2 łyżki masła,
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli,
  • NADZIENIE:
  • 250g szynki,
  • 200g żółtego sera,
  • DODATKOWO:
  • 2 jajka,
  • Bułka tarta do panierowania,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Ser kroimy w kostkę, a szynkę w cienkie plasterki.
CIASTO: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagotowujemy. Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy gorące mleko. Mieszamy aż składniki się połączą i odstawiamy do przestudzenia. Ciasto wyrabiamy chwilkę, aby nie było grudek, podsypując mąką. Ciasto cienko rozwałkowujemy (3mm) i szklanką wycinamy koła. Na każdym krążku układamy kawałek szynki i kostkę sera i zlepiamy pieroga. Starajmy się dać do środka jak najwięcej farszu.
W misce roztrzepujemy jajka. Pierogi maczamy w jajka, a następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Oleju powinno być sporo.
Pierożki podajemy np. z ketchupem ( i/lub majonezem). Są smaczne na ciepło i na zimno.
Życzę smacznego 🙂




9 komentarzy

  1. Wyglądają obłędnie! po prostu musze je wypróbować, no muszę!

    • cukiereczek

      Polecam, są naprawdę pyszne – zwłaszcza na ciepło, podane z ulubionym sosem 😉
      Wkrótce dodam przepisy na sofficinii z innymi nadzieniami 🙂

  2. ile pierożkow wychodzi z tej porcji ciasta?

    • cukiereczek

      Około 20-25 sztuk, ale to zależy od średnicy szklanki, którą wycinamy kółka.

  3. Ja upieklam w piekarniku 🙂

  4. Czy na prawdziwym cieście parzonym też wyjdzie?

    • cukiereczek

      Niestety nie wiem. Trzeba spróbować 🙂
      Proszę zauważyć jednak, że w tym cieście parzonym mamy dużo mniej masła i nie mamy jajek.

Zostaw odpowiedź