Jeśli nie lubisz owsianki to ten przepis na pewno Cię do niej przekona. Owsianka jamajska jest pyszna, kremowa, słodziutka, rozgrzewająca, aromatyczna. Do jej przygotowania potrzebujemy mleka skondensowanego słodzonego i śmietany oraz szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. Smakuje wspaniale z owocami. Idealnie pasuje do niej mango i banan. Świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również jako deser. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.
SKŁADNIKI (1 porcja):
- ½ szklanki płatków owsianych,
- 1 i 1/3 szklanki wody,
- 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka śmietany 18%,
- Kilka kropel aromatu waniliowego,
- Szczypta gałki muszkatołowej,
- Szczypta cynamonu,
- DO PODANIA: mango, banan, cukier trzcinowy,
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku zagotowujemy wodę. Dodajemy płatki owsiane i ponownie zagotowujemy. Płatki gotujemy około 5-7 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia. Po tym czasie płatki powinny zmięknąć i zrobić się gęste.
Płatki zdejmujemy z ognia. Od razu dodajemy aromat waniliowy, śmietanę i mleko skondensowane. Mieszamy do połączenia. Owsiankę przekładamy do miseczki. Wierzch posypujemy szczyptą cynamonu i gałki muszkatołowej.
Owsiankę jemy samą lub z dodatkiem owoców / szczypty cukru trzcinowego.
Życzę smacznego!