Witajcie w "Weekendowej Cukierence" Przygotowałam ostatnio przepyszne bułeczki z domowym budyniem. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem. Bułeczki to wypiek z ciasta półfrancuskiego, które musimy chłodzić przez noc w lodówce. Ciasto półfrancuskie przygotowywałam już przy okazji Rogali Marcińskich. Jednak to ciasto jest dużo szybsze do zrobienia, bo nie wymaga aż tylu wałkowań. Najpierw zagniatamy ciasto. Chłodzimy je przez noc w lodówce, gdzie ciasto powoli wyrasta. Następnie rozwałkowujemy je i smarujemy dodatkowym masłem. Ciasto składamy, chłodzimy i rozwałkowujemy dwukrotnie. Gdy ciasto jest już gotowe to tniemy je na paseczki i tworzymy kształt precla. W puste miejsce wkładamy domowy budyń. Aby było jeszcze pyszniej to do przygotowania domowego budyniu użyłam oprócz mleka także śmietany kremówki. Jeszcze chwilka na wyrastanie drożdżówek i pieczemy. Po wystygnięciu precle możemy polukrować, ale nie jest to konieczne. Mojemu mężowi smakowały same, a ja wolałam polane lukrem. Powiem Wam, że te precle rozpływają się w ustach. Przechowywane w szczelnym pojemniczku są świeże nawet 3 dnia po przygotowaniu.
SKŁADNIKI (18 sztuk):
- CIASTO:
- 250g zimnego masła,
- 500g mąki pszennej,
- ¼ szklanki cukru (50g),
- 1 i ½ łyżeczki soli,
- 42g świeżych drożdży,
- 30g masła o temperaturze pokojowej,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 2/3 szklanki zimnego mleka (170ml),
- BUDYŃ:
- 2 szklanki mleka,
- ½ szklanki śmietany 36%,
- 1 cukier waniliowy,
- ½ szklanki skrobi kukurydzianej (cornstarch) (60g),
- 1/3 szklanki cukru (70g),
- 2 żółtka,
- LUKIER:
- 3 łyżki mleka,
- 18 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
BUDYŃ: Do rondelka wlewamy półtorej szklanki mleka i śmietankę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobioną mąkę i szybko mieszamy. Gotujemy około 1-2 minuty dopóki budyń nie zgęstnieje. Budyń zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtka i szybko mieszamy do momentu połączenia się składników. Budyń jest gotowy. Na wierzch budyniu wykładamy kawałeczek folii. Dzięki temu na budyniu nie utworzy się kożuch. Budyń całkowicie studzimy. Budyń możemy przygotować 1 – 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
CIASTO: Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy 250g zimnego masła i siekamy nożem aż do uzyskania drobnej kaszki. Wówczas dodajemy mleko oraz jajko i żółtka. Jeszcze chwilkę siekamy nożem, a później już rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w miarę szybko prze kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy ją w folię. Kulę umieszczamy w misce i odstawiamy do lodówki na 8-10 godzin.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy cienko na duży prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy 30g masła o temperaturze pokojowej zostawiając 2cm marginesy z każdej strony. Ciasto składamy w kopertę tzn. górną 1/3 część ciasta składamy ku środkowi. Następnie składamy dolną 1/3 część ciasta tak, aby przykryła tę górną. Następnie dokładnie zlepiamy brzegi ciasta i ciasto odwracamy o 90 stopni. Ciasto ponownie rozwałkowujemy na duży prostokąt i składamy w kopertę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jeśli nie do końca wiecie jak składać ciasto to zajrzyjcie do TEGO wpisu.
Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Ciasto składamy w kopertę i zawijamy w folię. Ponownie chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 35x45cm. Ciasto tniemy na paski o szerokości 3cm. Każdy z pasków ciasta zwijamy w sprężynkę. Następnie z każdego paska formujemy precla. TUTAJ możecie zobaczyć jak uformować precla. Gotowe precle wypełniamy budyniem. Odstawiamy je na 20 minut do podrośnięcia. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Precle pieczemy przez 13-15 minut. Powinny się ładnie zarumienić. Gdy precle wystygną to polewamy je lukrem.
LUKIER: Do miseczki wlewamy mleko. Dodajemy aromat. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy do powstania gęstego lukru o gęstości śmietany.
Życzę smacznego
aż zgłodniałam
na śniadanie do porannej kawy.. mniam 
Wszystko super, tylko jak uformować te precle?
Cyanna we wpisie podałam link do filmiku jak formować precle
Załączam też zdjęcia z formowania.
Nie do końca rozumiem… W te “oczka” pomiędzy ciasto daje się budyń? Zawsze wydawało mi się, że tam powinno być jakieś ciasto pod spodem, by budyń nie wypadł.
Cyanna tak, w puste oczka daje się budyń. Nie ma tam ciasta, ale sam budyń. Spokojnie, nie musisz się obawiać, bo budyń nie wypłynie, ale ładnie się zapiecze.