Fińskie jagodzianki mają kształt drożdżówek. Ich cechą charakterystyczną jest dodanie do ciasta kardamonu oraz rodzynek. Uroku dodaje im cukier perlisty na wierzchu. Spotkałam się też z wersją jagodzianek z płatkami migdałów oraz bez cukru, a polukrowane.
Jagodzianki są proste do zrobienia. Przygotowuje się je tak jak polskie drożdżówki tzn. dnem szklanki robi się wgłębienie w wyrośniętych bułeczkach. A we wgłębienie wkładamy nadzienie. Bułeczki są mięciutkie i pyszne. Najlepsze są pierwszego dnia, ale przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku będą dobre też następnego.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- CIASTO:
- 2 i ½ szklanki mąki,
- 7g drożdży suszonych,
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki cukru (70g),
- ½ łyżeczki kardamonu,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ szklanki mleka,
- ¼ szklanki ciepłej wody,
- ¼ szklanki rodzynek (około 45g),
- ¼ szklanki miękkiego masła (55g),
- JAGODY:
- 200g jagód,
- 2 łyżki cukru,
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- DODATKOWO:
- 1 jajko,
- 1 łyżka mleka,
- Cukier perlisty lub gruboziarnisty,
PRZYGOTOWANIE:
Suszone drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wodzie. Odstawiamy je na 5 minut.
Mąkę mieszamy z solą i kardamonem.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Po 5 minutach odcedzamy je na sitku i odstawiamy.
Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Na sam koniec do ciasta dodajemy rodzynki. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1- 1,5 h – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę.
Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną tuż przed wyłożeniem na bułeczki.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy kilka minut i dzielimy na 12 części (po około 67 g każda). Formujemy 12 kulek i układamy je na 2 blaszkach do pieczenia zachowując odstępy. Drożdżowe kulki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut.
Dno szklanki „maczamy” w mące i robimy wgłębienie w bułeczkach prawie do samego dna. We wgłębienie wkładamy porcje jagód.
Następnie bułki smarujemy jakiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy cukrem perlistym lub gruboziarnistym. Można je dodatkowo posypać także płatkami migdałów.
Pieczemy w dwóch partiach około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do zarumienienia).
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Można użyć zamiennie 20g świeżych drożdży.