Witajcie w "Weekendowej Cukierence" Dzisiaj przygotowałam dla Was niskokaloryczny deser o kremowym smaku. Deser łączy w sobie lekką waniliową piankę oraz jabłkowy mus. Należy go przygotować wcześniej, bo najlepiej smakuje mocno schłodzony. Powinien się chłodzić co najmniej 12 godzin. Oczywiście cukier możemy zastąpić miodem lub stewią. W przypadku użycia stewii kaloryczność jeszcze się zmniejszy. Warto zafundować sobie czasem taką zdrowszą słodycz, polecam
Oczywiście przygotowany przeze mnie deser jabłkowy znajdziecie w zakładce LICZYMY KALORIE. Zobaczcie jakie inne propozycje dietetycznych posiłków dla Was przygotowałam
SKŁADNIKI (5 porcji po 245kcal):
- MUS JABŁKOWY:
- 850g jabłek (4-6 sztuk),
- ½ łyżeczki cynamonu,
- Skórka starta z ½ cytryny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka cukru
- KREM WANILIOWY:
- 550ml mleka,
- 1 laska wanilii,
- 4 ziarna kardamonu,
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
- 50g cukru brązowego (1/4 szklanki),
PRZYGOTOWANIE:
MUS JABŁKOWY: Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę. Przekładamy je do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dodajemy pozostałe składniki. Jabłka prażymy 20-30 minut często mieszając, aż się rozpadną i utworzą gęsty mus. Gotowy mus studzimy. Następnie rozkładamy go pomiędzy 5-6 kokilek do zapiekania. Powierzchnię musu dokładnie wyrównujemy. Używamy kokilek po pojemności 250-300ml.
KREM WANILIOWY: Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy przepołowią laskę wanilii i zmiażdżone ziarna kardamonu. Mleko zagotowujemy i dostawiamy do wystudzenia. Wówczas przelewamy je przez sitko. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Do miski wbijamy jajka i żółtka. Dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem na puszystą, jasną pianę. Dodajemy mleko i krótko miksujemy. Masę mleczną rozlewamy do kokilek wypełnionych musem jabłkowym. Zdejmujemy pianę z wierzchu. Kokilki wkładamy do foremki. Wlewamy gorącej wody tak, aby sięgała do połowy wysokości kokilek. Deser pieczemy około 45-50 minut. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy deser z foremki. Studzimy go, a następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
Życzę smacznego
Uwaga:
1) Cała potrawa zawiera około 1230kcal. W tym:
- węglowodany – 192g,
- białko – 40g,
- tłuszcz – 40g,
- błonnik – 17g.
Proponuję podanie pięciu porcji po około 245kcal. To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub przekąskę.
Kasiu przepis zapisałam, bardzo lubię takie deserki
Cudnie wyglądają 
Ciekawy przepis na mus, chętnie spróbuję. Serdecznie pozdrawiam
Taki deser w sam raz na weekend. Chyba muszę wypróbować na podwieczorek
Witam, do jakiej foremki wkłada się te kokilki, do której należy nalać wody? Czy chodzi Pani o formę do pieczenia?
Pozdrawiam.
Magda tak, może być formą do pieczenia. Najlepsze będzie jednak duże naczynie żaroodporne ?