Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dzisiaj przygotowałam dla Was niskokaloryczny deser o kremowym smaku. Deser łączy w sobie lekką waniliową piankę oraz jabłkowy mus. Należy go przygotować wcześniej, bo najlepiej smakuje mocno schłodzony. Powinien się chłodzić co najmniej 12 godzin. Oczywiście cukier możemy zastąpić miodem lub stewią. W przypadku użycia stewii kaloryczność jeszcze się zmniejszy. Warto zafundować sobie czasem taką zdrowszą słodycz, polecam 🙂
Oczywiście przygotowany przeze mnie deser jabłkowy znajdziecie w zakładce LICZYMY KALORIE. Zobaczcie jakie inne propozycje dietetycznych posiłków dla Was przygotowałam 🙂
SKŁADNIKI (5 porcji po 245kcal):
- MUS JABŁKOWY:
- 850g jabłek (4-6 sztuk),
- ½ łyżeczki cynamonu,
- Skórka starta z ½ cytryny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka cukru
- KREM WANILIOWY:
- 550ml mleka,
- 1 laska wanilii,
- 4 ziarna kardamonu,
- 3 żółtka,
- 1 jajko,
- 50g cukru brązowego (1/4 szklanki),
PRZYGOTOWANIE:
MUS JABŁKOWY: Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę. Przekładamy je do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dodajemy pozostałe składniki. Jabłka prażymy 20-30 minut często mieszając, aż się rozpadną i utworzą gęsty mus. Gotowy mus studzimy. Następnie rozkładamy go pomiędzy 5-6 kokilek do zapiekania. Powierzchnię musu dokładnie wyrównujemy. Używamy kokilek po pojemności 250-300ml.
KREM WANILIOWY: Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy przepołowią laskę wanilii i zmiażdżone ziarna kardamonu. Mleko zagotowujemy i dostawiamy do wystudzenia. Wówczas przelewamy je przez sitko. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Do miski wbijamy jajka i żółtka. Dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem na puszystą, jasną pianę. Dodajemy mleko i krótko miksujemy. Masę mleczną rozlewamy do kokilek wypełnionych musem jabłkowym. Zdejmujemy pianę z wierzchu. Kokilki wkładamy do foremki. Wlewamy gorącej wody tak, aby sięgała do połowy wysokości kokilek. Deser pieczemy około 45-50 minut. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy deser z foremki. Studzimy go, a następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Cała potrawa zawiera około 1230kcal. W tym:
- węglowodany – 192g,
- białko – 40g,
- tłuszcz – 40g,
- błonnik – 17g.
Proponuję podanie pięciu porcji po około 245kcal. To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub przekąskę.
Kasiu przepis zapisałam, bardzo lubię takie deserki 🙂 Cudnie wyglądają 🙂
Ciekawy przepis na mus, chętnie spróbuję. Serdecznie pozdrawiam
Taki deser w sam raz na weekend. Chyba muszę wypróbować na podwieczorek 😉
Witam, do jakiej foremki wkłada się te kokilki, do której należy nalać wody? Czy chodzi Pani o formę do pieczenia?
Pozdrawiam.
Magda tak, może być formą do pieczenia. Najlepsze będzie jednak duże naczynie żaroodporne ?