Święta, święta, a po świętach przecież Sylwester. Wielu z Was pewnie spędzi go na domówkach. Domowa impreza, a zwłaszcza sylwestrowa powinna być przemyślana i odpowiednio przygotowana. Żadna impreza nie może obejść się bez sałatki ... 🙂
Przedstawiam Wam pomysł na bardzo widowiskową sałatkę, a jednocześnie bardzo pożywną - znajdziecie w niej wszytsko: od warzyw po mięso i chipsy. Z pewnością zakoczycie nią gości, zrobi furorę na imprezach i prywatkach. To mój zdecydowany hit w sezonie imprezowym 🙂
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 czerwone cebule,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- pół główki sałaty lodowej,
- 4 pomidory,
- 200 g sera żółtego,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 0,5 l gęstego jogurtu naturalnego,
- 6 łyżek majonezu,
- paczka chipsów tortilla,
- papryka ostra,
- pieprz,
- sól
Przygotowanie:
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielone podsmażamy z odrobiną tłuszczu na patelni. W połowie smażenia dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku przyprawami. Przed końcem smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Następnie mięso studzimy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy je na masełku. Sałatkę układamy warstwowo. Na spód dużej miski układamy porwaną sałatę lodową. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Na pomidory kładziemy wystudzone mięso, a na mięso pieczarki.
Na pieczarkach układamy odsączoną z zalewy kukurydzę, a następnie fasolę. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w zapałki. Posypujemy nim sałatkę. Z chipsów układamy koronę, a resztę kruszymy posypując sałatkę. Sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin do przegryzienia. Życzę smacznego 😉