Smoothie bowl czyli miseczka kotajlowa to ostatnio bardzo popularne śniadanie. Łączy ona gęsty koktajl (smoothie), owoce, bakalie, orzechy czy ziarna. Wszystko podajemy w miseczce (bowl) fantazyjnie układając składniki. Koktajl musi być na tyle gęsty, aby ułożone na nim składniki nie zapadły się. W moim smoothie bowl znalazły się owoce leśne i orzechy włoskie.
Skąd w ogóle wzięło się smoothie bowl? Na portalach społecznościowych, szczególnie amerykańskich, zaczęły robić karierę zdjęcia przedstawiające musy owocowe posypane granolą, płatkami śniadaniowym, owocami, ziarnami. Ludzie zaczęli prześcigać się w dodatkach oraz ich ułożeniu. Ktoś zaproponował nazwę takim zdrowym śniadaniom - smoothie bowl - i tak już zostało. Takie miseczki są niezwykle fotogeniczne nic więc dziwnego, że zyskały uznanie w internecie. Przy czym to naprawdę zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. Smoothie bowl możemy przygotowywać nie tylko z owoców, ale i z warzyw: jarmużu, szpinaku, awokado. Zapraszam już wkrótce na kolejne wersje miseczek koktajlowych 🙂
SKŁADNIKI (1-2 porcje):
-
1 szklanka jagód,
-
½ szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego,
-
1 banan,
-
4 orzechy włoskie,
-
2 łyżki malin,
-
2 łyżki jeżyn,
-
2 łyżki jagód,
-
garść listków mięty,
PRZYGOTOWANIE:
Jagody płuczemy i osuszamy. Do naczynia blendera wkładamy jagody, banana i jogurt naturalny. Miksujemy je na gładki koktajl. Koktajl przelewamy do miseczki. Orzechy włoskie siekamy. W miseczce układamy rzędami owoce, posiekany orzechy i listki mięty. Od razu podajemy.
Życzę smacznego 🙂
Jak pięknie wszystko zestawione:-)
Dziękuję Marzenko 🙂
wczoraj na śniadanie robiłam podobną i tym razem udało mi się zrobić zdjęcia więc niedługo też pojawi się na blogu 🙂
u mnie koktajl był malina-borówka, a mam jeszcze dwie inne ulubione wersje, które dość często przygotowuję 🙂 czekam na Twoje inne propozycje, bo może się zainspiruję 🙂
ale słodko się prezentuję 🙂