Przedstawiam Wam pomysł na bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Mianowicie mowa o leczo z dodatkiem mięsa mielonego. Takie leczo przygotowuję jeszcze częściej niż to tradycyjne z kiełbasą. Czasem do potrawy dodaję również boczek. Taką paprykową potrawkę podaję z ryżem. Uwielbiamy ją. Całe danie przygotowuję tak samo jak tradycyjne leczo, ale podczas duszenia papryki zastępuję większość kiełbasy mięsem mielonym.
SKŁADNIKI (6 porcji):
-
8 kolorowych papryk (około 1,7kg),
-
2 duże cebule,
-
500g mięsa mielonego wieprzowego,
-
100g cienkiej kiełbasy,
-
2 puszki krojonych pomidorów(2x400g),
-
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
-
3 łyżeczki słodkiej papryki,
-
½ - 1 łyżeczka ostrej papryki,
-
½ - 1 szklanki wody,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Na osobnej patelni obsmażamy mięso mielone na rumiano. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy smalec. Dodajemy cebule oraz kiełbasę i smażymy razem około 10 minut często mieszając. Następnie dodajemy paprykę. Smażymy razem mieszając przez około 5 minut. Zalewamy całość pomidorami z puszki, wodą, dodajemy koncentrat, mięso mielone oraz papryki: słodką i ostrą, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy razem 15-20 minut, na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotujemy do miękkości papryki. W między czasie doprawiamy do smaku i kilka razy mieszamy.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Możemy zrezygnować z podlewania dania wodą. My lubimy jak podczas duszenia powstaje dużo sosu.
2) Potrawę możesz wzbogacić dodatkiem wędzonego boczku (około 100g). Pokrój go w kotkę i podsmaż razem z kiełbasą.
A to moja Mleczna Kanapka z przepisu Pani Kasi, przepyszna!!! Polecam, oryginalny smak. Robiłam także zupę serową, godna polecenia, ugotowania i zjedzenia 🙂 wspaniała!!!
Pani Aniu, dziękuję za zdjęcie 🙂 Bardzo cieszę się, że wszystko smakuje 🙂
https://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/ciasto-milky-way-mleczna-kanapka/
Też tak czasami robię, danie jest pyszne i bardzo syte 🙂