Bułeczki o smaku węgierskiego leczo

Kuchnia węgierska należy do moich ulubionych. Uwielbiam tę kuchnię za jej pomidorowo-paprykowe smaki. A któż z nas nie zna i nie lubi leczo? Zamknęłam ten znany i lubiany smak w drożdżowej bułeczce. Bułeczki świetnie smakują na ciepło i na zimno, zatem możemy je zabrać do szkoły, pracy, na piknik lub zjeść na obiad czy kolację.

 

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 10g suszonych drożdży,
  • 3 i ½ szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka letniej wody,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • NADZIENIE:
  • 250g cienkiej kiełbasy,
  • 3 czerwone papryki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2-2,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Cukier,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko+1 łyżka mleka,
  • Słodka papryka,
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy jajko i olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Ciasto dzielimy na 10 części (po około 87g każda). Z każdej porcji ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na cienki placek.




Na placek wykładamy porcję farszu i zlepiamy placka ponownie formując kulę. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do dołu. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, bo urosną podczas pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy je szczyptą słodkiej papryki. Bułeczki pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.

NADZIENIE: Kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę wielkości kostek kiełbasy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz kiełbasę. Smażymy razem kilka minut aż kiełbasa się zarumieni, a cebula zeszkli. Wówczas dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, podlewamy odrobiną wody i mieszamy. Dodajemy paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i dusimy pod przykryciem 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Papryka powinna troszkę zmięknąć, ale nadal pozostać jędrna. Tak przygotowane nadzienie studzimy.
Życzę smacznego :)
Uwaga:
1) Bułeczki przed pieczeniem możemy dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera.
2) Zamiast 1 papryki można dodać 1 małą cukinię.
3) Do nadzienia możemy dodać również 100g boczku. Należy go przysmażyć razem z kiełbasą.

 

 

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij