Ciasto Milky Way (Mleczna Kanapka)

Zapraszam dziś w “Weekendowej Cukierence” na znane i lubiane ciasto: Mleczną Kanapkę – znane jest też pod nazwą Milky Way. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Kakaowe blaty przełożone są mlecznym kremem. Krem z dodatkiem mleka w proszku smakuje tak pysznie, że trudno mu się oprzeć i nie zjeść go całego przed wyłożeniem na ciasto :) Ciasto to piecze się w moim domu od dawna. Zawsze robiła je moja siostra. Krem zaraz po wyjęciu z lodówki jest twardy. Ciasto należy zostawić na kilkanaście minut, aby się ocieplił, wówczas zmięknie.

Ciasto Milky Way (Mleczna Kanapka)

Ciasto Milky Way (Mleczna Kanapka)

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:

  • 4 jajka,

  • 1 szklanka mąki,

  • 2 łyżki kakao,

  • 2/3 szklanki cukru,

  • 4 łyżki oleju,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • MLECZNY KREM:

  • ½ szklanka mleka,

  • ½ szklanka cukru,

  • 300g masła,

  • 1 cukier waniliowy,

  • 2 szklanki mleka w proszku,

  • PONCZ:

  • 1/3 szklanki mocnej herbaty.

  • POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 100g mlecznej czekolady,

  • 60g masła,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23×28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 równe części. Jeśli biszkopt zaczyna się spiekać to przykrywamy go folią.

MLECZNY KREM: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Mleko studzimy.




Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem przez kilka minut na puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy ostudzone mleko i dalej miksujemy. Pod koniec dodajemy partiami sypkie mleko w proszku. Ucieramy jeszcze chwilkę aż do połączenia składników.

Zaparzamy mocną herbatę i studzimy ją. Do foremki wkładamy jedną połówkę biszkoptu. Biszkopt ponczujemy. Następnie smarujemy go kremem. Na kremie układamy drugą połówkę biszkoptu. Biszkopt delikatnie dociskamy. Wierzch biszkoptu smarujemy przygotowaną polewą czekoladową.

POLEWA CZEKOLADOWA: Masło i czekoladę kroimy w kostkę. Umieszczamy je w misce. W rondelku zagotowujemy wodę. Miskę umieszczamy na rondelku tak, aby nie dotykała wody. Rozpuszczamy czekoladę i masło nad parą. Gotową polewę rozsmarowujemy na biszkopcie.

Życzę smacznego :)

Ciasto Milky Way (Mleczna Kanapka)

Ciasto Milky Way (Mleczna Kanapka)

Ciasto Milky Way (Mleczna Kanapka)

Ciasto Milky Way (Mleczna Kanapka)

8 komentarzy

  1. Nic dodać, nic ująć – po prostu pyszne :)

    DSCF6681

    • cukiereczek cukiereczek

      Joanno, wygląda pysznie :) Dziękuję za zdjęcie, cieszę się, że smakowało :)

  2. Pysznie wygląda :-) zapisuje sobie przepis :-)

  3. znam to ciasto i bardzo je lubię :)

  4. A to moja Mleczna Kanapka, przepyszna!!! Polecam, oryginalny smak. Robiłam także zupę serową, godna polecenia, ugotowania i zjedzenia :-) wspaniała!!!

    WP_20170205_003

    • cukiereczek cukiereczek

      Pani Anno, dziękuję za zdjęcie :) Pięknie wyszła, cieszę się, że ciasto smakowało :)

  5. Robilam na imieniny :) od dziś to moje ulubione ciacho! pycha polecam :D

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo mi milo :P

Zostaw odpowiedź