Pieczona karkówka przekładana pomidorami i cebulą

Zapraszam dziś do przygotowania karkówki. Na tę karkówkę namówił mnie mój kolega Piotrek. Zachwalał, że jego mama potrafi przygotować przepyszną, pieczoną karkówkę, a jej sekret tkwi w pomidorach. Postanowiłam się przekonać na własnej skórze jak to naprawdę jest z tą karkówką i pomidorami. Okazało się, że Piotrek ma 100% rację, wyszła wyśmienicie, mięciutka, soczysta, mocno pomidorowa i aromatyczna. Nic dodać, nic ująć. Także serdecznie dziękuję mamie Piotrka - Pani Beacie Szczepockiej za przepis 🙂 Na pewno będziemy przygotowywać ją częściej. Polecam ją również Wam 🙂

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 3-4 cebule,
  • 3-4 pomidory,
  • 1 opakowanie przyprawy do karkówki,
  • 300g ketchupu pikantnego,
  • 3-4 łyżki wody,

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem. Skrapiamy ją oliwą i nacieramy ją przyprawą do karkówki. Mięso przekładamy do miski i odstawiamy na noc. Następnego dnia cebulę obieramy i kroimy w krążki. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki. Dużą żaroodporną formę smarujemy cienko masłem. Układamy warstwę plastrów mięsa.




Na mięsie układamy warstwę cebuli, a następnie pomidorów. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinno stanowić mięso. Ketchup mieszamy z wodą i zalewamy nim mięso. Mięso przykrywamy i pieczemy 100 minut w 180 stopniach. Na każde 100g mięsa = 10 minut. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, pieczywem czy ryżem. Życzę smacznego 🙂

4 komentarzy

  1. Nie sądziłem, że połączenie karkówki, cebuli i pomidorów będzie takie dobre, karkówka wychodzi przepyszna, polecam 😉

  2. cukiereczek cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Monika G. 🙂
    ” Bardzo lubię Twoje przepisy i dziękuję za inspiracje:)
    Pozdrawiam serdecznie!”

    karkwkazcebul

  3. cukiereczek cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Beate K:
    “mięsko wyszło przepyszne”

    beatekardass

  4. cukiereczek cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Jola Cz.:
    Pani Jola napisała, że smakowała wspaniale i już dała przepis bratowej 🙂

    jol

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij