Fasola po bostońsku

Jeśli lubicie fasolę po bretońsku to po bostońsku zapewne przypadnie Wam do gustu 🙂 Jest delikatna w smaku, odrobinę słodka i ostra. Nie ma przy niej zbyt dużo pracy, wszystkie składniki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w niskiej temperaturze. To świetna propozycja dla osób zabieganych. Z podanych składników wychodzi duża porcja także starczy na obiad dla kilku osób.
SKŁADNIKI:

  • 350g drobnej białej fasoli,
  • 350g boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy zwykłej,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • ½ łyżeczki sosu worcester,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • 3/2 łyżeczki majeranku,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją do dużej miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy ją przez noc. Następnego dnia fasola odcedzamy, przekładamy do rondla i zalewamy zimną wodą. Dodajemy szczyptę soli i fasolę gotujemy przez 30 minut od momentu zagotowania. Fasolę odcedzamy i przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego (wywar z gotowania fasoli zachowujemy). Cebule obieramy i razem z boczkiem kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Do fasoli dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Fasolę zalewamy 3 szklankami wody z jej gotowania, mieszamy. Woda powinna zakryć fasolę.

Naczynie szczelnie zamykamy i pieczemy całość w temperaturze 150 stopni przez 2-3 godziny – do miękkości fasoli. Fasolę wyjmujemy z piekarnika i doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku. Gdyby za dużo wody wyparowało to do fasoli dodajemy odrobinę przegotowanej wody.

Fasolę podajemy z pieczywem, smacznego!

Uwaga:

1) Obie musztardy możemy zastąpić 1 łyżką suchej gorczycy.




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź