Tłusty Czwartek coraz bliżej więc chce się z Wami podzielić pomysłami na karnawałowe słodkości. Zazwyczaj w ten dzień zjada się zwykłe pączki, a co powiecie na pączki w styla amerykańskim, czyli słynne donaty? 🙂 Takie pączki są naprawdę pyszne, a dodatkowa warstwa lukru i cukrowa posypka dopełnia dzieła. Pączki te są najlepsze pierwszego dnia. Jeśli chodzi o ich przygotowanie to bardzo ciężko dopasować średnice kieliszka, aby wyciąć ładne dziurki, bo pączki bardzo rosną. Ja posłużyłam się korkiem od butelki. Na pewno warto je przygotować, "Weekendowa Cukierenka" poleca 😉
Składniki:
- 3 jajka,
- 200g śmietany 18%,
- 250g cukru trzcinowego,
- 500g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- olej do głębokiego smażenia,
- Lukier 1:
- 2 łyżki mleka,
- 3 łyżki soku malinowego,
- 20 łyżek cukru pudru,
- Lukier 2:
- 1 łyżka mleka,
- 6 łyżek cukru pudru,
- Dodatkowo:
- kolorowe barwniki,
- wiórki kokosowe,
- cukrowe perełki,
- cukrowe ozdoby
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do białości. Wówczas dodajemy śmietanę, cynamon, szczyptę soli i mieszamy. Do masy dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5cm podsypując stolnicę mąką. Za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy okrągłe pączki. Smażymy je na wolnym ogniu na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.
Wyjmujemy je na papierowe ręczniki, aby obciekły z oleju. Po ostudzeniu lukrujemy je i posypujemy cukrowymi ozdobami. Lukier różowy otrzymałam ucierając sok malinowy z mlekiem i cukrem pudrem. Pozostałe lukry otrzymałam ucierając cukier puder z mlekiem i barwnikami spożywczymi. Lukier warto przygotowywać partiami. Pączki posypujemy cukrowymi ozdobami. Odstawiamy je do stężenia lukru. Smacznego 😉