Donaty w kolorach tęczy

Tłusty Czwartek coraz bliżej więc chce się z Wami podzielić pomysłami na karnawałowe słodkości. Zazwyczaj w ten dzień zjada się zwykłe pączki, a co powiecie na pączki w styla amerykańskim, czyli słynne donaty? 🙂 Takie pączki są naprawdę pyszne, a dodatkowa warstwa lukru i cukrowa posypka dopełnia dzieła. Pączki te są najlepsze pierwszego dnia. Jeśli chodzi o ich przygotowanie to bardzo ciężko dopasować średnice kieliszka, aby wyciąć ładne dziurki, bo pączki bardzo rosną. Ja posłużyłam się korkiem od butelki. Na pewno warto je przygotować, "Weekendowa Cukierenka" poleca 😉
Składniki:
  • 3 jajka,
  • 200g śmietany 18%,
  • 250g cukru trzcinowego,
  • 500g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • Lukier 1:
  • 2 łyżki mleka,
  • 3 łyżki soku malinowego,
  • 20 łyżek cukru pudru,
  • Lukier 2:
  • 1 łyżka mleka,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • Dodatkowo:
  • kolorowe barwniki,
  • wiórki kokosowe,
  • cukrowe perełki,
  • cukrowe ozdoby

 

Przygotowanie:
 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do białości. Wówczas dodajemy śmietanę, cynamon, szczyptę soli i mieszamy. Do masy dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5cm podsypując stolnicę mąką. Za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy okrągłe pączki. Smażymy je na wolnym ogniu na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.

Wyjmujemy je na papierowe ręczniki, aby obciekły z oleju. Po ostudzeniu lukrujemy je i posypujemy cukrowymi ozdobami. Lukier różowy otrzymałam ucierając sok malinowy z mlekiem i cukrem pudrem. Pozostałe lukry otrzymałam ucierając cukier puder z mlekiem i barwnikami spożywczymi. Lukier warto przygotowywać partiami. Pączki posypujemy cukrowymi ozdobami. Odstawiamy je do stężenia lukru. Smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź