Clafoutis wywodzi się z kuchni francuskiej. Najczęściej spotkać je można w wersji na słodko. U mnie możecie zobaczyć jak przygotować je z czereśniami. Ja zaś przygotowałam wersję wytrawną tego dania. Jest to wspaniała przekąska na ciepło i na zimno. Dość łatwa i szybka w przygotowaniu, nie licząc łuskania bobu 🙂 Polecam Wam jej przygotowanie.
SKŁADNIKI:
- 500g bobu,
- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 1 jajko,
- 2/3 szklanki mleka,
- ½ szklanki mąki,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- Sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i wrzucamy bób. Gotujemy 7 minut od zagotowania. Następnie odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Bób obieramy ze skórek. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Półokrągłą formę keksową o wymiarach 10x30cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wkładamy do niej bób i tuńczyka. Jajko, mleko, mąkę i przyprawy miksujemy ze sobą. Gotowe ciasto wlewamy do keksówki. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Życzę smacznego 🙂