Co kryję się pod nazwą chowder? Już wyjaśniam 🙂 Chowder to gęsta zupa o aksamitnym smaku. Najczęściej zabielana jest dużą ilością śmietany bądź mleka. To typowe danie odpowiadające kuchni anglosaskiej. Przepisy na nią możemy znaleźć w wielu angielskich i amerykańskich książkach kulinarnych. Najbardziej popularny chowder to ten przygotowany z dodatkiem owoców morza. Dużą popularnością cieszy się chowder kukurydziany.
Ta pyszna, gęsta, kremowa zupa pozwala wykorzystać resztkę szynki, która zostanie nam po imprezach rodzinnych czy spotkaniach. Często zastanawiałam się jak wykorzystać szynkę, która np. została po świętach. Teraz mam na nią sposób - kremowy chowder 😉 Ta zupa stała się hitem w moim domu 🙂 Myślę, że możecie do jej przygotowania użyć również innych resztek wędlin czy pieczonych mięs. Zupa jest delikatna dzięki dodatkowi mleka (nie ma w niej śmietany!). A zarazem jest bardzo sycąca, świetnie rozgrzewa. Zawiera w sobie składniki, które wszyscy lubimy: kukurydzę, szynkę, ziemniaki. Polecam na obiad 😉 Zupą najedzą się 2-3 głodne osoby.
SKŁADNIKI (2-3 porcje):
- 200g szynki,
- 1 duża puszka kukurydzy,
- 2 średnie ziemniaki,
- 3 łyżki masła (75g),
- 5 łyżek mąki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała cebula,
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka bulionu,
- 2 szklanki wody,
- 1 i ½ łyżeczki tymianku,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Szynkę kroimy w cienkie plasterki, a następnie w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 1x1cm. Cebulę po obraniu drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy razem około 5 minut do zeszklenia cebuli. Należy uważać, aby cebula się nie zarumieniła. Dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i chwilę smażymy aż mąka połączy się z masłem. Wlewamy 1 szklankę mleka. Szybko mieszamy, aby nie było grudek. Masa powinna zgęstnieć. Wówczas wlewamy pozostałe mleko i mieszamy całość do momentu aż ponownie zgęstnieje – około 1-1,5 minuty. Wówczas wlewamy bulion i wodę oraz dodajemy ziemniaki i tymianek. Zupę gotujemy na średnim ogniu do momentu aż ziemniaki zmiękną. Gdy zupa się gotuję podsmażamy szynkę na rumiano. Zupę należy często mieszać, bo będzie przywierała do dna garnka. Dzieje się tak ponieważ zupa zawiera mleko – przez co jest bardzo delikatna. Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy kukurydzę. Gotujemy jeszcze 2 minuty i zupę zdejmujemy z ognia. Dodajemy szynkę i zupę doprawiamy do smaku. Zostawiamy odrobinę szynki do dekoracji.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli nie masz wagi to odmierz 1,5 szklanki pokrojonej drobno szynki.
2) Zupa po ostygnięciu mocno gęstnieje. Dodaj odrobinę mleka lub wody podczas jej odgrzewania, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
3) Do zupy można dodać także mieszankę mrożonych warzyw, wtedy będzie jeszcze bardziej treściwa.
4) Jeśli chcesz, aby zupa była wegetariańska użyj bulionu warzywnego, a szynkę zastąp suszonymi pomidorami (100-150g).
Zupa rewelacyjna! szybka, smaczna i syta. Moj meżczyzna, ktory nie uznaje zup, poprosil bym to gotowała częściej 🙂 Polecam przepisy Pani Kasi 🙂
Aż się zaczerwieniłam 😀 Dziękuję 🙂