Bułki hamburgerowe

Aby przygotować pysznego domowego humburgera nie trzeba wiele zachodu. Przygotowania proponuję zacząć od domowych bułek hamburgerowych, złociutkich, obsypanych sezamem. Bułki są mięciutkie, delikatnie słodkie. Ich przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne, pracując z ciastem drożdżowym musimy niestety uzbroić się w cierpliwość i czekać aż podrośnie. Uważam, że warto je przygotować zamiast kupować "napompowane" bułki sklepowe. Dobre bułki są bazą smacznego, domowego humburgera 🙂 A już za kilka dni pokażę Wam jak skomponować pysznego hamburgera, zapraszam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 8g świeżych drożdży,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki mleka w proszku,
  • ¾ szklanki ciepłej wody,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła,
  • 1 żółtko+1 łyżka mleka,
  • Sezam do posypania

PRZYGOTOWANIE:

 

W rondelku umieszczamy mleko w proszku, pokruszone drożdże, cukier i sól. Dodajemy ciepłą wodą i mieszamy aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Wówczas dodajemy 3 łyżeczki mąki, mieszamy, masa nie powinna mieć grudek. Powstały zaczyn odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce aż podrośnie. Jajko rozkłócamy, dodajemy do niego masło i mieszamy. Następnie dodajemy zaczyn.

Całość mieszamy dodając stopniowo resztę mąki. Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Powinno być elastyczne i nie klejące się. Ciasto przekładamy do miseczki, delikatnie oprószamy mąką. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż ciasto podwoi objętość.

Następnie ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie bułeczkę mocno zgniatamy dłonią, aby zrobiła się płaska. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut, aby podrosły.

Żółtko rozkłócamy z łyżką mleka i dokładnie smarujemy podrośnięte bułeczki. Wierzch posypujemy sezamem. Bułeczki pieczemy około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Życzę smacznego 🙂

 

Uwaga:

  • Mąkę dodajemy stopniowo, może się okazać bowiem, że wystarczy na przykład 2 szklanki lub 2 i ¼ szklanki – wszystko zależy od wielkości jajka, jakości drożdży i mąki itp.
  • Z przepisu wychodzi 8 dużych bułek.

 



4 komentarzy

  1. Te bułeczki piekę bardzo często, dobrze smakują zarówno do domowego hamburgera, jak i na śniadanie.

    DSC00821

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

  2. Mleko w proszku mozna czyms zamienic?

    • cukiereczek

      Można spróbować zastąpić śmietanką do kawy.

Pozostaw odpowiedź Alicja