Surówka z pekinki

Zimą często sięgam po kapustę pekińską. Najczęściej przygotowuję z niej tę surówkę. Robi się ją bardzo szybko. Jest lekka, ma delikatny smak.

To pyszny dodatek do drugiego dania, do domowych burgerów czy kanapek. Surówkę warto przygotować wcześniej i schować do lodówki, aby smaki się przegryzły. Czasem surówkę przygotowuję w wersji uproszczonej tzn. z pekinki, marchewki i cebuli - jest równie pyszna.

Surówka z pekinki

Surówka z pekinki

SKŁADNIKI :

  • 1 kapusta pekińska,
  • 2 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • Biała część pora,
  • 1,5 łyżki majonezu,
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego,
  • Sok z cytryny,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę drobno szatkujemy. Marchewki i jabłko obieramy. Ścieramy je na grubych oczkach tarki. Białą część pora drobno kroimy.

Kapustę przekładamy do większej miski, solimy i wygniatamy chwilkę rękoma. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wówczas dodajemy majonez i jogurt. Surówkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź