Zimą często sięgam po kapustę pekińską. Najczęściej przygotowuję z niej tę surówkę. Robi się ją bardzo szybko. Jest lekka, ma delikatny smak.
To pyszny dodatek do drugiego dania, do domowych burgerów czy kanapek. Surówkę warto przygotować wcześniej i schować do lodówki, aby smaki się przegryzły. Czasem surówkę przygotowuję w wersji uproszczonej tzn. z pekinki, marchewki i cebuli - jest równie pyszna.
SKŁADNIKI :
- 1 kapusta pekińska,
- 2 marchewki,
- 1 jabłko,
- Biała część pora,
- 1,5 łyżki majonezu,
- 1,5 łyżki jogurtu naturalnego,
- Sok z cytryny,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę drobno szatkujemy. Marchewki i jabłko obieramy. Ścieramy je na grubych oczkach tarki. Białą część pora drobno kroimy.
Kapustę przekładamy do większej miski, solimy i wygniatamy chwilkę rękoma. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wówczas dodajemy majonez i jogurt. Surówkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Życzę smacznego 🙂