Obiad, który zrobi się praktycznie sam! A masz wszystko w jednym miejscu: ryż, mięso i warzywa. Zapraszam na pyszne danie jednogarnkowe z piekarnika.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na dania jednogarnkowe.
Wystarczy, że wieczorem zamarynujesz mięso, a następnego dnia włożysz wszystko do jednego naczynia żaroodpornego i upieczesz. Z mięsa ściągam skórę, ale jeśli chcesz możesz udka upiec ze skórą. Na spód naczynia wsypuje ryż. Następnie zalewam go gorącym bulionem. Dodaje marchewkę z groszkiem, mieszam. W tym przepisie pokroiłam surową marchewkę w małą kostkę i użyłam groszku zielonego mrożonego (nie rozmrażamy go wcześniej). Można użyć także gotowej mrożonej mieszanki marchewka z groszkiem. Na wierzchu układam pałki z kurczaka i całość zapiekam bez przykrycia, około godziny. Gotowe!
Więcej przepisów na udka z piekarnika
Ryż, warzywa i kurczak - wszystko w jednym naczyniu - polecam to pyszne danie obiadowe.
Pałki z kurczaka pieczone na ryżu z marchewką z groszkiem
Składniki (4 porcje):
- 8 pałek z kurczaka,
- MARYNATA:
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki kolendry,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- RYŻ:
- 250g ryżu,
- 3 szklanki wody (750ml),
- 60g masła,
- 1 płaska łyżeczka curry,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 3 ząbki czosnku,
- duża szczypta soli,
- DODATKOWO:
- 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki,
- 3/4 szklanki mrożonego groszku
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
MARYNATA: Z pałek kurczaka ściągamy skórę.Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Mięso zamykamy szczelnie i chowamy do lodówki na min. 1h, a najlepiej na całą noc.
Na spód dużego naczynia żaroodpornego wsypujemy równomiernie ryż. Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 38x22 cm. Naczynie smarujemy cienką warstwą masła. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Wodę wlewamy do rondelka. Dodajemy masło, curry, kurkumę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz dużą szczyptę soli. Zagotowujemy. Tak przygotowanym gorącym wywarem zalewamy surowy ryż w naczyniu. Dodajemy groszek i marchewkę, mieszamy z ryżem. Na wierzchu układamy zamarynowane pałki z kurczaka.
Całość zapiekamy razem bez przykrycia przez około 60 minut bez przykrycia. Po tym czasie ryż i warzywa "dojdą", a mięso będzie miękkie, rumiane. Życzę smacznego!