Dzisiejszy przepis to kolejny pyszny sposób na wykorzystanie soczewicy. Pasztet z soczewicy jest prosty i szybki do przygotowania. Jest przy tym zdrowy i sycący. Bogata ilość przypraw dodaje mu dodatkowego smaczku. Dzięki obecności batatów ma delikatnie słodki smak. Bataty możemy ewentualnie zastąpić marchewką.
Pasztet najlepiej smakował nam podany na pieczywie z dodatkiem kiszonego ogórka. Innym sposobem na jego podanie będzie kleks kwaśnej śmietany lub sosu tatarskiego. Taki pasztet pokrojony w kostkę może stanowić dodatek do sałatki. Może posłużyć także jako składnik wegetariańskich burgerów.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy (około 430g),
- 2 szklanki bulionu drobiowego,
- 500g batatów (waga po obraniu),
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 3 jajka,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- ¾ łyżeczki kminu,
- 1 łyżeczka garam masala (lub curry),
- ½ łyżeczki imbiru,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- Szczypta soli i pieprzu,
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę umieszczamy na sitku i płuczemy pod bieżącą wodą. W rondelku zagotowujemy bulion drobiowy. Dodajemy soczewice i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 7 minut, często mieszamy. Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze 3 minuty bez przykrycia często mieszając. Masa będzie bardzo gęsta, bo płynu do gotowania jest mało w stosunku do ilości soczewicy. Masę trzeba często mieszać. Soczewicę studzimy.
Bataty i cebulę ścieramy na grubych oczkach tarki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebulę, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy bataty i smażymy razem około 10 minut. Bataty studzimy.
W dużej misce łączymy ze sobą ugotowaną soczewicę, smażone bataty i jajka. Mieszamy dokładnie do połączenia i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Masę przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.
Życzę smacznego!