Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Po raz kolejny na blogu zagościł przepis mojej siostry Justyny. W takie upalne dni, z jakimi ostatnio mieliśmy do czynienia, warto zaopatrzyć się w pudełeczko lodów, a najlepiej domowych. Justyna proponuję Wam lody o słodko-kwaśnym smaku. Można je przygotować z porzeczek czarnych lub czerwonych. Lody na zdjęciu to lody z czarnej porzeczki. Lody najbardziej smakowały naszej babci Stasi.
SKŁADNIKI:
- 500g czarnych lub czerwonych porzeczek,
- ½ szklanki cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 3 żółtka,
- ½ szklanki cukru,
PRZYGOTOWANIE:
Porzeczki przełóż do rondelka i zasyp ½ szklanki cukru. Postaw je na palniku, podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru. Gorącą masę porzeczkową przetrzyj przez sito i wystudź.
Do garnka wlej mleko i śmietanę kremówkę, zagotuj.
Do miski wbij żółtka, dodaj cukier i utrzyj na puszystą masę. Do żółtek wlej połowę gorącego mleka, zmiksuj, aby zahartować masę. Całość przelej z powrotem do garnka i mieszając podgrzewaj kilka minut aż masa wyraźnie zgęstnieje. Masy nie wolno zagotować. Gdy masa zgęstnieje dodaj do niej porzeczkowy mus i wymieszaj. Masę schłodź przez kilka godzin w lodówce. Następnie przelej je do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. Gdy lody będą gotowe, schłodź je kilka godzin w zamrażarce.
Możesz użyć czerwonej bądź czarnej porzeczki.
Jeśli nie masz maszyny do lodów to mieszankę lodową włóż do zamrażarki i co pół godziny miksuj, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtórz kilka razy.
Życzę smacznego!