Lody jagodowe

Lody, lody dla ciała ochłody 🙂 Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Sezon na jagody zacznie się już niedługo więc zachęcam do przygotowania pysznych, kremowych, mocno jagodowych, słodkich lodów. Domowe lody różnią się od tych kupnych. Przede wszystkim są dużo smaczniejsze, są także twardsze. Należy je wyjąć z zamrażarki około 10 minut przed zjedzeniem, aby się troszkę rozmroziły. Przy lodach testowałam moją nową maszynkę do lodów, sprawdziła się idealnie 🙂

 

 

Składniki:

 

  • jagody 300g,
  • śmietana kremówka 200g,
  • mleko skondensowane słodzone 200g,
  • woda 50ml,
  • cukier puder 5 łyżek,
  • jagody lub borówki

Przygotowanie:

 
Do rondelka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Następnie rozpuszczamy w niej cukier. Do całości dodajemy jagody i chwilę gotujemy. Gdy jagody lekko przestygną miksujemy je mikserem do takiej konsystencji jaką chcemy otrzymać (można również blenderem) i chłodzimy. Schłodzoną śmietanę i zimne mleko mieszamy ze sobą. Następnie łączymy je z jagodami.

Powstałą mieszankę wlewamy do swojej maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją. Po zrobieniu lody przekładamy do pudełka i wkładamy do zamrażarki na co najmniej godzinę. Jeśli nie mamy maszyny do lodów to zmiksowaną mieszankę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy ją co pół godziny i miksujemy kilka razy, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtarzamy kilka razy, Lody dekorujemy jagodami lub borówkami i świeżą miętą. Można podać z bitą śmietaną. Smacznego 🙂

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź