Rabarbar łączyłam już z przeróżnymi składnikami m.in. truskawkami, pistacjami, malinami, mandarynkami, ananasem, marcepanem, płatkami owsianymi, białą czekoladą, budyniem, cynamonem...
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z rabarbarem.

Drożdżówki z rabarbarem, malinami i białą czekoladą
Jednak pomysł połączenia go z białą czekoladą i malinami w pysznej drożdżówce, który zobaczyłam u Doroty z Moich Wypieków, wydał mi się kapitalny. Nie pomyliłam się 🙂 Puszyste i miękkie ciasto drożdżowe w połączeniu z kwaśnym nadzieniem i słodką polewą czekoladową smakowało obłędnie.

Drożdżówki z rabarbarem, malinami i białą czekoladą
Więcej przepisów na drożdżówki
- Drożdżówki z jagodami
- Drożdżówki serowo-budyniowe
- Drożdżówki z marcepanem i rabarbarem
- Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z rabarbarem, malinami i białą czekoladą
Mięciutkie i puszyste ciasto, soczyste, kwaśne nadzienie, chrupiąca maślana kruszonka i pyszna polewa z białej czekolady. To nowy pomysł na wiosenny wypiek.
Drożdżówki z rabarbarem, malinami i białą czekoladą
SKŁADNIKI (9 sztuk):
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 2 i ¼ szklanki mąki pszennej (około 360-380g),
- 15g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych),
- 3 czubate łyżki cukru (45g),
- ¾ szklanki mleka (180ml),
- 60g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- ¼ łyżeczki soli,
- KRUSZONKA:
- 45g masła,
- 60g mąki pszennej,
- 40g cukru (40g),
- NADZIENIE:
- 100g malin,
- 250g rabarbaru,
- 2 łyżki cukru,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek,
- POLEWA:
- 40g płynnej śmietanki 30%,
- 100g białej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
NADZIENIE: Rabarbar kroimy w kostkę około 1cm. Tuż przed wyłożeniem na drożdżówki mieszamy ze sobą rabarbar, maliny i cukier. Takim nadzieniem wypełniamy wgłębienia drożdżówek.
Nie mieszamy wcześniej, by owoce nie puściły soku.

Drożdżówki z rabarbarem, malinami i białą czekoladą - nadzienie
KRUSZONKA: W misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Masło roztapiamy i studzimy. Do suchych składników dodajemy roztopione masło i wyrabiamy między palcami.

Składniki na kruszonkę

Przygotowanie kruszonki
CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

Przygotowanie rozczynu
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko i żółtko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Przygotowanie ciasta na drożdżówki
* Jeśli używamy suchych drożdży to: mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto na drożdżówki
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 9 równych części (po około 82g każda).

Jak zrobić drożdżówki?
Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. Ciasto powinno być dość cienkie w tym miejscu. Aby dno szklanki nie przykleiło się do ciasta to najpierw oprószamy je mąką. We wgłębienie wkładamy porcję nadzienia.
Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki.

Drożdżówki z rabarbarem, malinami przed i po upieczeniu
Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół. Ostygnięte drożdżówki oblewamy letnią polewą czekoladową.

Drożdżówki z rabarbarem, malinami i białą czekoladą
POLEWA CZEKOLADOWA: Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietance:
Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.

Przygotowanie polewy z białej czekolady
Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 5-10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.
Polewę odstawiamy, aby przestygła. Gdy zacznie gęstnieć to wówczas polewamy nią bułeczki.
Smacznego!

Drożdżówki z rabarbarem, malinami i białą czekoladą