Uwielbiam domowe bigosy, zarówno z kiszonej kapusty, jak i ze świeżej. Dzisiaj proponuję Wam lekki, delikatnie słodki bigosik z kapusty pekińskiej. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Oczywiście jak to bywa z bigosami, najlepszy jest jak się przegryzie. Myślę, że taki bigos będzie odmianą od tradycyjnego bigosu, który jest kwaśniejszy. Ten natomiast ma słodki posmak, przypomina troszkę bigos z młodej kapusty.
SKŁADNIKI:
- 1 kapusta pekińska,
- 300g cienkiej kiełbasy,
- 1 duża cebula,
- 2 marchewki,
- Kawałek selera,
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- Sól,
- Pieprz,
- Ocet do smaku,
- 2 szklanki wody,
PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę kroimy w kostkę lub w półtalarki. Obsmażamy ją na rumiano na patelni i przekładamy do garnka. Marchewkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Najpierw szklimy na oleju cebulę, dodajemy warzywa i smażymy około 5 minut razem. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka.
Pekinkę drobno szatkujemy i dodajemy do pozostałych składników. Zalewamy całość wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około pół godziny aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawą. Dodajemy również 1-2 łyżeczki octu, aby wzmocnić smak potrawy. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Życzę smacznego 🙂