Ostatnio zostałam zasypana, i to dosłownie, sałatą 🙂 Jemy jej teraz bardzo dużo, w postaci surówek i sałatek, a także na kanapkę. Dlatego właśnie zachęcam Was do przygotowania takiego dodatku do obiadu w postaci sałaty zmieszanej ze śmietaną, która dzięki dodatkowi octu i cukru zyskuje słodko-kwaśnego smaku. Pamiętać jednak należy o tym, by sos wymieszać z sałatą tuż przed podaniem, bo inaczej sałata zgorzknieje.
Składniki:
- 1 główka sałaty,
- 100g śmietany 18%,
- 1,5 łyżki octu,
- 5-6 łyżeczek cukru,
- sól
Przygotowanie:
Sałatę płuczemy i ostawiamy ją na kilkanaście minut, aby woda ociekła. Po tym czasie rwiemy ja na kawałki. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i ocet i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Powstanie gęsty, kremowy sos. Sos doprawiamy do smaku solą. Sałatę mieszamy z powstałym sosem i podajemy.
Pamiętajmy, że sałatę mieszamy z sosem tuż przed podaniem (maksymalnie 15-20 minut) bowiem sałata może zgorzknieć. Życzę smacznego 🙂