To jedna z naszych ulubionych propozycji śniadaniowych. Sycąca tortilla napakowana mnóstwem warzyw, z kurczakiem i sosem czosnkowym. Zazwyczaj wszystkie składniki przygotowuje wcześniej. Samo przygotowanie śniadania trwa wtedy tylko chwilkę. Taka tortilla to też świetna propozycja na obiad czy kolację, spotkanie ze znajomymi.
Sałatkę przygotowuję z roszponki. Przetestowałam i roszponka pasuje tutaj najbardziej, bo jest taka neutralna w smaku. Niestety, nie sprawdził mi się żaden mix sałat. Do kurczaka dodaje zaledwie kilka przypraw: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz suszony czosnek. Koniecznie warto mięso wcześniej zamarynować, aby zdążyło przejść przyprawami. Jeśli macie ochotę możecie przygotować go zamiennie w przyprawie gyros.
Składniki:
- KURCZAK:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500-600g),
- sól,
- pieprz,
- słodka i ostra papryka,
- suszony czosnek,
- 2 łyżeczki oleju,
- olej do smażenia,
- SAŁATKA:
- 100g roszponki,
- 1 duży pomidor,
- pół papryki,
- pół długiego ogórka,
- kawałek cebuli,
- 80g sera feta,
- SOS CZOSNKOWY
Przygotowanie:
SOS CZOSNKOWY: Sos czosnkowy przygotowujemy według TEGO przepisu.
KURCZAK: Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze fileciki. Każdy z nich oprószamy przyprawami. Następnie przekładamy je do pojemnika i dodajemy olej. Dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy na min.1h do lodówki do zamarynowania, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia kurczaka obsmażamy z obu stron na rumiano. Mięso kroimy w paski.
SAŁATKA: Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę lub cienkie piórka. Ser feta kroimy w kostkę. Ogórka kroimy w cienkie półplasterki (nie musimy go obierać). W dużej misce układamy sałatę. Wykładamy na nią wszystkie warzywa i ser feta.
ZŁOŻENIE TORTILLI: Tortillę podgrzewamy na patelni lub w mikrofali zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie rozsmarowujemy około 2 łyżeczek sosu czosnkowego. Układamy porcje sałatki i paseczki ciepłego mięso z kurczaka. Zwijamy.
Smacznego!