Ostatnia propozycja w ramach cyklu Maraton Śniadaniowy to placki z gotowanych buraczków.
Są to pyszne, zdrowe placuszki. Polecam je na śniadanie jeśli dbasz o zdrowie i smukłą sylwetkę. Świetnie sprawdzą się również na lunch (jako danie do lunchboxa). Co więcej do ich przygotowania możesz wykorzystać buraki pozostałe z gotowania barszczu czerwonego. Placki bardzo dobrze się odgrzewają. Podawaj je same lub z dodatkiem sosu np. czosnkowego.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 4 jajka,
- 16 płaskich łyżek mąki (160g),
- 800g gotowanych, obranych buraczków,
- DODATKOWO:
- Sól,
- Pieprz,
- Szczypta gałki muszkatołowej,
- 4 łyżeczki oleju do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Buraki najlepiej ugotować w mundurkach. Następnie je obrać i odważyć 800g.
Ugotowane buraczki ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy z nich sok (sok możemy wypić). Starte buraczki przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Mieszamy do połączenia.
Placuszki smażymy na średnim ogniu na dobrze rozgrzanej patelni. Powinny być delikatnie rumiane z każdej strony. Otrzymamy 26 placuszków.
Smacznego!
Uwaga:
1) Jedna porcja placków zawiera około 354kcal. W tym:
- węglowodany – 48,5g,
- białko – 19,0g,
- tłuszcz – 10,8g,
- błonnik – 5,8g.
Placki proponuję podać na śniadanie.