Placki z buraków

Ostatnia propozycja w ramach cyklu Maraton Śniadaniowy to placki z gotowanych buraczków.

Są to pyszne, zdrowe placuszki. Polecam je na śniadanie jeśli dbasz o zdrowie i smukłą sylwetkę. Świetnie sprawdzą się również na lunch (jako danie do lunchboxa). Co więcej do ich przygotowania możesz wykorzystać buraki pozostałe z gotowania barszczu czerwonego. Placki bardzo dobrze się odgrzewają. Podawaj je same lub z dodatkiem sosu np. czosnkowego.

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 4 jajka,
  • 16 płaskich łyżek mąki (160g),
  • 800g gotowanych, obranych buraczków,
  • DODATKOWO:
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Szczypta gałki muszkatołowej,
  • 4 łyżeczki oleju do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Buraki najlepiej ugotować w mundurkach. Następnie je obrać i odważyć 800g.

Ugotowane buraczki ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy z nich sok (sok możemy wypić). Starte buraczki przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Mieszamy do połączenia.

Placuszki smażymy na średnim ogniu na dobrze rozgrzanej patelni. Powinny być delikatnie rumiane z każdej strony. Otrzymamy 26 placuszków.

Smacznego!

Uwaga:

1) Jedna porcja placków zawiera około 354kcal. W tym:

  • węglowodany – 48,5g,
  • białko – 19,0g,
  • tłuszcz – 10,8g,
  • błonnik – 5,8g.

Placki proponuję podać na śniadanie.

Placki z buraków

Placki z buraków





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź