Owsianka kokosowa z mango

To odmiana dla tradycyjnych owsianek, bo przygotowana jest na mleczku kokosowym. Będą mogły ją zjeść osoby z nietolerancją laktozy. Egzotycznego smaku dodaje jej mango. Płatki owsiane najpierw gotujemy na wodzie, a pod koniec dodajemy mleczko kokosowe. Owsianka jest przepyszna, kremowa, delikatna w smaku

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 szklanka mleczka kokosowego,
  • 1 mango

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy płatki owsiane. Zalewamy je zimną wodą i płuczemy 2-3 razy. Ostatnia woda powinna być czysta i bez łusek płatków (na początku woda będzie mętna i z łuskami płatków).

Wypłukane płatki owsiane przekładamy do garnka i zalewamy 1 i ½ szklanki wody. Całość zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Co jakiś czas płatki mieszamy.

Następnie dodajemy mleczko kokosowe i cukier, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia przez 5 minut często mieszając.

Gotową owsiankę rozlewamy do dwóch miseczek. Mango obieramy i kroimy w plasterki. Wykładamy je na wierzch owsianki. Od razu podajemy.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Wierzch owsianki można posypać wiórkami kokosowymi.

2) Do gotowania owsianki używamy garnka z grubym dnem. Owsianka może łatwo się przypalić, trzeba ją często mieszać.

3) Cała potrawa zawiera około 1068kcal. W tym:

  • węglowodany – 145g,
  • białko – 18g,
  • tłuszcz – 51g,
  • błonnik – 14g.

Proponuję podanie dwóch porcji po około 534kcal. To danie proponuję podać na śniadanie.

Owsianka kokosowa z mango

Owsianka kokosowa z mango

Inspiracja





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź