To odmiana dla tradycyjnych owsianek, bo przygotowana jest na mleczku kokosowym. Będą mogły ją zjeść osoby z nietolerancją laktozy. Egzotycznego smaku dodaje jej mango. Płatki owsiane najpierw gotujemy na wodzie, a pod koniec dodajemy mleczko kokosowe. Owsianka jest przepyszna, kremowa, delikatna w smaku
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 1 łyżka cukru,
- 1 szklanka mleczka kokosowego,
- 1 mango
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy płatki owsiane. Zalewamy je zimną wodą i płuczemy 2-3 razy. Ostatnia woda powinna być czysta i bez łusek płatków (na początku woda będzie mętna i z łuskami płatków).
Wypłukane płatki owsiane przekładamy do garnka i zalewamy 1 i ½ szklanki wody. Całość zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Co jakiś czas płatki mieszamy.
Następnie dodajemy mleczko kokosowe i cukier, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia przez 5 minut często mieszając.
Gotową owsiankę rozlewamy do dwóch miseczek. Mango obieramy i kroimy w plasterki. Wykładamy je na wierzch owsianki. Od razu podajemy.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Wierzch owsianki można posypać wiórkami kokosowymi.
2) Do gotowania owsianki używamy garnka z grubym dnem. Owsianka może łatwo się przypalić, trzeba ją często mieszać.
3) Cała potrawa zawiera około 1068kcal. W tym:
- węglowodany – 145g,
- białko – 18g,
- tłuszcz – 51g,
- błonnik – 14g.
Proponuję podanie dwóch porcji po około 534kcal. To danie proponuję podać na śniadanie.