Owsianki najczęściej goszczą u mnie na drugie śniadania. Nauczyłam się je jeść w drugiej ciąży, bo borykałam się z cukrzycą ciążową. Płatki owsiane (czyli węglowodany) z jogurtem (czyli białkiem), owocami i dowolnymi orzechami (czyli tłuszczem) to przepis na idealnie zbilansowany posiłek. Po takim drugim śniadaniu czuje się lekko i syto. Płatków owsianych nie gotuje, ale tylko zalewam wodą i odstawiam do napęcznienia. Taką owsiankę można przygotować wieczorem i schować do lodówki. To ważna uwaga dla osób z cukrzycą ciążową bowiem schłodzona owsianka będzie miała jeszcze niższy IG. Jeśli nie macie pasty kokosowej to zastąpcie ją taką samą ilością wiórek kokosowych.
Składniki (1 porcja):
- 30g płatków owsianych (3 łyżki),
- 150g jogurtu naturalnego,
- 12g pasty kokosowej,
- 100g obranych truskawek,
- 100g mango,
- DEKORACJA:
- listki mięty,
- szczypta wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Płatki owsiane umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem tylko do przykrycia. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Po tym czasie mieszamy je z jogurtem i pastą kokosową. Dodajemy pokrojone truskawki i mango. Całość dekorujemy listkami mięty i szczyptą wiórek kokosowych. Smacznego!