Omlet twarogowy to sycące i pyszne śniadanie na słodko. Jego przygotowanie to zaledwie kilka minut. Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce i od razu przechodzimy do smażenia. Omlet podajemy ze świeżymi owocami lub konfiturą.
Dzięki użyciu twarogu omlet syci na długo. Będzie idealny jako posiłek potreningowy. A jeśli użyjemy mąki pełnoziarnistej - to sprawdzi się idealnie w diecie cukrzycowej.

Omlet twarogowy
Więcej przepisów z twarogiem

Omlet twarogowy
Sycący i szybki omlet przygotowany z twarogu typu klinek.
Omlet twarogowy
Składniki (1 porcja):
- 125g twarogu półtłustego,
- 1 jajko,
- 10g ksylitolu lub cukru,
- 30g mleka,
- 50g mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- DODATKOWO:
- 100g owoców do podania,
- 5g oleju do smażenia

Omlet twarogowy - składniki
Przygotowanie:
Do miski przekładamy twaróg i cukier lub ksylitol. Rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy jajko i mleko. Mieszamy do połączenia. Na sam koniec dodajemy suche składniki i mieszamy.

Przygotowanie omletu twarogowego
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wkładamy masę omletową i formujemy placek o średnicy około 20cm. Smażymy kilka minut na rumiano z jednej strony. Omlet obracamy i smażymy na rumiano z drugiej strony. Smacznego!
1 porcja zawiera około 538kcal.w tym:
- węglowodany – 65g,
- białko – 35g,
- tłuszcz – 17g,
- błonnik – 4g.
Omlet proponuję podać na śniadanie lub drugie śniadanie.
* Mąkę pszenną zastąp mąką pszenną pełnoziarnistą i wówczas ten przepis będzie odpowiedni dla cukrzycy ciążowej.

Omlet twarogowy