Omlet twarogowy

Omlet twarogowy to  sycące i pyszne śniadanie na słodko. Jego przygotowanie to zaledwie kilka minut. Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce i od razu przechodzimy do smażenia. Omlet podajemy ze świeżymi owocami lub konfiturą.

Dzięki użyciu twarogu omlet syci na długo. Będzie idealny jako posiłek potreningowy. A jeśli użyjemy mąki pełnoziarnistej - to sprawdzi się idealnie w diecie cukrzycowej.

Omlet twarogowy

Omlet twarogowy

Więcej przepisów z twarogiem

Omlet twarogowy

Omlet twarogowy

Sycący i szybki omlet przygotowany z twarogu typu klinek.

Omlet twarogowy

Składniki (1 porcja):

  • 125g twarogu półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 10g ksylitolu lub cukru,
  • 30g mleka,
  • 50g mąki pszennej,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • DODATKOWO:
  • 100g owoców do podania,
  • 5g oleju do smażenia
Omlet twarogowy - składniki

Omlet twarogowy - składniki

Przygotowanie:

Do miski przekładamy twaróg i cukier lub ksylitol. Rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy jajko i mleko. Mieszamy do połączenia. Na sam koniec dodajemy suche składniki i mieszamy.

Przygotowanie omletu twarogowego

Przygotowanie omletu twarogowego

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wkładamy masę omletową i formujemy placek o średnicy około 20cm. Smażymy kilka minut na rumiano z jednej strony. Omlet obracamy i smażymy na rumiano z drugiej strony. Smacznego!

1 porcja zawiera około 538kcal.w tym:

  • węglowodany – 65g,
  • białko – 35g,
  • tłuszcz – 17g,
  • błonnik – 4g.

Omlet proponuję podać na śniadanie lub drugie śniadanie.

* Mąkę pszenną zastąp mąką pszenną pełnoziarnistą i wówczas ten przepis będzie odpowiedni dla cukrzycy ciążowej.

Omlet twarogowy

Omlet twarogowy





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź